Brussel tikt telecomwaakhond OPTA op vingers

Brussel heeft kritiek op een nieuwe regel van de Nederlandse telecomwaakhond OPTA over de kosten van vaste en mobiele telefonie. Volgens de Europese Commissie is het voorstel nadelig voor consumenten in Nederland, die twee keer zo veel moeten gaan betalen als volgens de Europese methode.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie vandaag bekend. De kritiek richt zich op de tarieven die telecombedrijven elkaar in rekening brengen voor oproepen tussen hun netwerken.

Oorspronkelijk volgde OPTA de Europese aanbeveling om alleen werkelijke kosten in rekening te brengen. Maar na protesten in Nederland en een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vorig jaar zag de waakhond zich gedwongen de regels aan te passen, zodat telecombedrijven ook indirecte kosten aan de klant kunnen doorberekenen.

Het is de eerste keer dat de commissie optreedt tegen Nederland sinds zij nieuwe bevoegdheden kreeg op telecomgebied. De commissie wil met die uitgebreide macht de concurrentie bevorderen. 'Deze zaak is van belang voor het afbakenen van de rol die nationale autoriteiten en rechtbanken moeten spelen bij de toepassing van de Europese telecomvoorschriften', benadrukte verantwoordelijk Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

Meer over