Review

Brooklyn's finest ***

null Beeld

Regie: Antoine Fuqua
Met: Ethan Hawke, Don Cheadle,
Richard Gere, Wesley Snipes
De politiethriller Brooklyn's finest is geregisseerd door Antoine Fuqua, die in het genre indruk maakte met Training day, waarin Denzel Washington als verdorven smeris een door Ethan Hawke vertolkt groentje inwerkt. Washington kreeg een Oscar voor zijn tegendraadse rol, en is de grote afwezige in de nieuwe samenwerking tussen Hawke en Fuqua. Hij wordt node gemist, want Brooklyn's finest bewandelt platgetreden paden en daarop kan een ontketende sterspeler soms wonderen verrichten.

De film volgt drie politiemannen die in een drugsbuurt in Brooklyn de grenzen van hun beroepsethiek oprekken. Narcotica-agent Hawke heeft meer kinderen dan hij zich kan veroorloven, en eigent zich daarom geregeld drugsgeld toe. De idealistische undercoveragent Don Cheadle blijft rechtschapen, totdat de FBI hem een aanvechtbare opdracht geeft. De onverschillige surveillant Richard Gere telt de zeven dagen tot zijn pensioen af, en ontwaakt dagelijks met een slok whisky en een zelfmoordritueel. Dat de film geen happy end zal hebben is meteen duidelijk, en wie levend de eindstreep haalt is de vraag.

Brooklyn's finest heeft veel baat bij een puik acteursensemble, dat tot in de kleinste rollen sterk spel laat zien, maar nooit verrast. Fuqua is een degelijke vakman, die de drie verhaallijnen inzichtelijk naar een gedeelde ontknoping brengt. Dat de plotconstructie gekunsteld overkomt en de afwikkeling volstrekt ongeloofwaardig is, mag debuterend scenarioschrijver Michael C. Martin worden aangerekend.

Diens blauwdruk oogt bovendien als een staalkaart van elementen uit alle Amerikaanse politiefilms uit de jaren zeventig, aangevuld met een snufje Bad lieutenant en een groteske knipoog naar Taxi driver.

Geheel van deze tijd is de curieuze bijrol van Wesley Snipes, die wegens belastingontduiking in het echte leven een gevangenisstraf van drie jaar voor de boeg heeft, maar in Brooklyn's finest juist de bloemetjes buiten zet om zijn vrijlating te vieren. (BART VAN DER PUT)

www.brooklynsfinestthemovie.com

null Beeld
Meer over