Broodje van de Week: Broodje ossenworst

Wat is het lekkerste broodje van de stad? Amsterdammers tippen hun favoriet.

Broodje ossenworst van Sal. Meijer © Floris Lok Beeld
Broodje ossenworst van Sal. Meijer © Floris Lok

Beleg stevig wit kadetje, ossenworst van puur rundvlees (bereid door koosjere slager Marcus), optioneel: zelfgemaakte mosterd
Prijs 4,00
Waar Sal. Meijer Scheldestraat 45 020-673 1313

Een lik mosterd doet het altijd goed op een broodje ossenworst, maar Jack Kroes (64) had toch liever een foto gehad zonder mosterd. Het leidt af van waar het om gaat: een stevig kadetje met échte ossenworst. 'De meeste winkels verkopen nepspul; dan krijg je tartaar of gekruid gehakt.'

Bij Sal. Meijer hoeft de journalist niet voor bedrog te vrezen. 'Ik kom er al decennia. Vroeger was de zaak op de Nieuwmarkt en stond de oude Sal, een chique slager in witte jas, de ossenworst te snijden.'

Nu runt Sals schoonzoon Maurits Blog de zaak, inmiddels in de Scheldestraat. Zelf ossenworst maken behoort tot het verleden. 'We mogen geen vlees meer roken in de stad, dat hebben we uit handen gegeven.'

Kroes proeft het verschil gelukkig niet. Nou ja, als hij toch iets mag zeggen... 'Door het machinale snijden zijn de plakken nogal dun. Vroeger waren het van die dikke schijven en had je een echte beet.' (Nicole Kroes)

Win het broodje van deze week!
Wie ons op www.facebook.com/psvandeweek leuk vindt, maakt kans op een lunch voor twee personen (het broodje plus een drankje).

Tip ons broodje@parool.nl

Meer over