Broedplaatsen vast onderdeel bij nieuwbouw

Bij de gronduitgifte voor nieuwbouw worden broedplaatsen naast winkels en horeca een vast onderdeel.

Lorianne van Gelder
Broedplaats De Lely in het voormalige schoolgebouw van het Calvijn met Junior College Beeld Mats van Soolingen
Broedplaats De Lely in het voormalige schoolgebouw van het Calvijn met Junior CollegeBeeld Mats van Soolingen

Zo hoopt wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) de terugloop van panden voor ateliers en creatieven te stuiten.

De afgelopen jaren trok de vastgoedmarkt zo sterk aan, dat niet alleen bewoners moeite hebben een huis te vinden, maar ook kunstenaars en creatieve ondernemers steeds lastiger aan een betaalbare werkplek komen.

Waar tot 2014 de kantorenleegstand veel (tijdelijke) broedplaatsen mogelijk maakte, is de toestroom van mogelijke gebouwen steeds verder opgedroogd.

Jaap Draaisma, directeur van de jubilerende broedplaatsenbeheerder Urban Resort, zegt dat hij voorheen tientallen gebouwen per jaar kreeg aangeboden en dat hij het nu met enkelen moet doen.

Volgens Draaisma moet de gemeente ingrijpen omdat de stad anders volstrekt onbereikbaar wordt voor kunstenaars en creatievelingen met een kleine beurs. "Je moet subculturen in een levendige stad behouden."

Broedplaats De Lely mag drie jaar blijven
Wethouder Kajsa Ollongren erkent dat er verdringing ontstaat op de vastgoedmarkt. "De stad is razend populair. We hebben ook een slag moeten maken in het huisvesten van statushouders, en er zijn meer scholen nodig. Er is een enorme druk op gemeentelijk vastgoed en kantoren die kunnen worden getransformeerd."

Daar komt bij dat de gemeente vastgoed dat ze in bezit heeft in principe verkoopt, mits er een ander doel voor is. Maar, benadrukt Ollongren, er is in 2016 16.500 vierkante meter broedplaats bijgekomen (onder meer Lola Lik in de Bijlmer Bajes en Broedplaats de Lely). Het gemeentelijk Bureau Broedplaatsen geeft int totaal ongeveer een mlijoen euro subsidie per jaar aan broedplaatsen.

Met het plan om bij de gronduitgifte broedplaatsen een vast onderdeel te laten zijn, krijgen creatieven ook een duurzamere werkplek. In het nieuwe plan zullen de ateliers en werkplekken namelijk kunnen blijven, terwijl broedplaatsen over het algemeen tijdelijk in oude kantoorpanden of schoolgebouwen worden geplaatst.

Broedplaats de Lely, waar kunstenaars en statushouders wonen en werken, wordt vandaag officieel geopend en is daarvan een voorbeeld. Dat mag drie jaar blijven bestaan in het oude schoolgebouw van het Calvijn met junior college in Slotervaart.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over