Broedplaats Wow moet nu al gered worden door gemeente en West

Broedplaats Wow kampt nog geen half jaar na de opening met een tekort van 5,5 ton. De gemeente en West trekken elk 184.000 euro uit om het oude hts-gebouw in de Kolenkitbuurt te helpen. De stichting Wow Amsterdam betaalt de rest.

Roelf-Jan Duin
Wow Amsterdam Beeld Het Parool
Wow AmsterdamBeeld Het Parool

De broedplaats in de Wiltzanghlaan bestaat uit een hostel met driehonderd bedden, vijftig studio's waar jonge kunstenaars werken en wonen, en een restaurant. In juli ging Wow open, drie maanden later dan gepland. Daardoor liep Wow veel inkomsten mis, omdat het hostel vooral in de zomer toeristen moet trekken.

Ook moest het dak worden gerepareerd en sloegen koperdieven tijdens de verbouwing toe, waarna het pand moest worden beveiligd. Verder was de btw-aanslag 140.000 euro hoger dan gedacht en waren extra investeringen in het restaurant nodig. De gemeente had Wow al 550.000 euro subsidie verstrekt.

Volgens directielid Kees van Ruyven is Wow nu uit de zorgen. 'Vrijwel alle studio's zijn vol en met het hostel gaat het beter dan verwacht. Daarnaast hebben we een culturele programmering die goed loopt.'

Meer over