Update

Britten willen geen Westerse troepen in Syrië, Rusland eist eerst einde geweld

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft vandaag gezegd dat eventuele vredestroepen die naar Syrië gezonden worden, niet afkomstig mogen zijn uit Westerse landen. Hague zei dit vandaag tegen verschillende media tijdens een bezoek aan Kaapstad.

Redactie / AP/ RTRS
Syrische demonstrant houdt een protestbord vast met karikaturen van president Assad en Russisch premier Putin. Beeld reuters
Syrische demonstrant houdt een protestbord vast met karikaturen van president Assad en Russisch premier Putin.Beeld reuters

'Ik zie niet in hoe we in Syrië vooruitgang kunnen boeken wanneer er Westerse troepen in het land zijn, onder welke vlag dan ook, ook als het vredestroepen zijn', aldus Hague vanuit de Zuid-Afrikaanse stad.

'Mocht zo'n initiatief echter levensvatbaar zijn, is het Verenigd Koninkrijk bereid dat te steunen op elke mogelijke manier', dixit de bewindsman.

Vredesmissie

Rusland bestudeert het voorstel voor een gezamenlijke vredesmissie van de Arabische Liga en de Verenigde Naties in Syrië. Het land wil meer details en blijft erbij dat er een einde moet komen aan het geweld in het Arabische land, voordat er van zo'n missie sprake kan zijn, zei minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Rusland sprak ruim een week geleden samen met China in de VN-Veiligheidsraad zijn veto uit tegen de veroordeling van het geweld van het regime tegen de oppositie. Moskou vindt dat de internationale druk om een einde aan het bloedvergieten te maken, zich zowel op de oppositie als op het regime van president Bashar al-Assad moet richten.

Lavrov zei vandaag dat Assad zijn vicepresident Farouq al-Shara heeft aangewezen om met de oppositie over vrede te onderhandelen. Lavrov stelde dat de tegenstanders van Assad de uitnodiging tot een dialoog moeten aannemen. 'We moeten die kans grijpen, ook al is het maar een kleine', aldus de Russische bewindsman.

De Arabische Liga pleitte gisteren voor het sturen van een vredesmacht naar Syrië om een eind te maken aan de crisis in het land. Het zou een gezamenlijke missie van de Verenigde Naties en de Arabische Liga moeten worden.

Meer over