Britse schrijver Islam-boek naar De Balie

Onze maatschappij is te voorzichtig met kwesties over de islam, de Koran en moslims. Dat vindt de Britse historicus en schrijver Tom Holland, die een controversieel boek schreef over het ontstaan van de islam en de Koran.

ANP/Redactie
Schrijver Tom Holland. Beeld
Schrijver Tom Holland.

'Je moet voorzichtig omgaan met gevoelens, maar we overdrijven tegenwoordig best wel.' Holland dook een paar jaar in de geschiedenis van de islam. Vandaag ligt zijn boek Het Vierde Beest in Nederlandse boekwinkels, als eerste land ter wereld.

Een dag later is hij in De Balie in Amsterdam voor een lezing over de islam. Het debatcentrum treft er extra beveiligingsmaatregelen voor omdat in december een bijeenkomst werd verstoord door moslimextremisten. 'Ik denk dat het wel zal meevallen', aldus Holland.

De Brit schrijft in zijn boek dat de Koran en de islam voortkomen uit een smeltkroes van culturen en andere geloven. Dat is een tegenstelling met de islamitische opvatting dat de twee een onveranderde verkondiging van Allah zijn uit de 7de eeuw.

Zo is volgens de historicus steniging als straf voor overspel, in een deel van de islamitische landen gebruikelijk, een gebruik afkomstig uit het jodendom. In de Koran wordt voorgeschreven een overspelige met zweepslagen te straffen. 'Daarnaast heeft de Koran in de loop der tijd verscheidene ingrediënten van culturen en geloven om zich heen opgenomen en daar nieuwe teksten van gemaakt', aldus de Brit.

De Koran zou echter volgens islamitische geleerden in de Arabische taal door Allah via een engel aan de profeet Mohammed zijn geopenbaard en ondanks de overlevering door de eeuwen heen nog steeds hetzelfde zijn als eertijds.

Holland schreef eerder over de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk en het Perzische Rijk. Zijn derde boek ging over de vorming van het christendom. 'Dit boek was dan ook een logische stap', aldus de historicus.

Meer over