Britse recordvangst cocaïne was voor Amsterdammer

Op 19 december 2011 haalde de politie het fitnesscentrum van Mohammed Z. leeg. © anp Beeld
Op 19 december 2011 haalde de politie het fitnesscentrum van Mohammed Z. leeg. © anp

De grootste partij cocaïne die ooit is onderschept in Engeland, was bestemd voor de Amsterdamse sportschoolhouder Mohammed Z. (45). Het gaat volgens justitie om een lading van twaalfhonderd kilo met een waarde van 45 miljoen euro.

De inboedel van Z.'s fitnesscentrum Fit for Life in de Van Hallstraat zal volgende week worden geveild.

De recherche nam ook drie panden en een loods in Osdorp en Halfweg in beslag, en verder 1,5 miljoen euro die Z. in invalidenkarretjes van zijn ouders bewaarde, een pistoolmitrailleur en twee auto's. Justitie wil alles verbeurd laten verklaren.

Via inlichtingendiensten had de Nationale Recherche in april vorig jaar tips gekregen dat de zestigjarige Klaas L. en een zoon op de Britse Maagdeneilanden een geheime bergplaats in een plezierjacht hadden laten bouwen om cocaïne in te vervoeren. L. was eerder opgedoken in een zaak rond het prepareren van containers voor drugssmokkel.

Inderdaad bleek op het Caribische eiland Tortola L.'s motorjacht Louise te zijn ingescheept in een vrachtschip met Engeland als bestemming. De lokale autoriteiten vonden bij een oppervlakkige doorzoeking geen cocaïne, maar hun drugshond sloeg wel aan. De recherche bleef de boot volgen.

Nadat de Louise 22 mei was aangekomen in Southampton, kostte het de Britse douane een week om de partij te vinden, die verstopt zat onder het zwemplateau in het achterschip, net boven de hekschroef.

Het team dat de Nederlandse verdachten 'tapte', kon de doorslaggevende tip geven nadat Mohammed Z. één van L.'s zoons in een van afluisterapparatuur voorziene loods had verteld waar de partij zat en hoe die uit het schip kon worden gehaald. De Engelse douane was in alle staten: nooit had ze twaalfhonderd kilo zuivere cocaïne gepakt. (Paul Vugts)

Lees verder in Het Parool van vandaag

Meer over