Britse Lagerhuis stemt voor homohuwelijk

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag in principe ingestemd met wetgeving die homohuwelijken mogelijk maakt. Hiermee wordt het voor homostellen hoogstwaarschijnlijk mogelijk om vanaf 2014 te trouwen in Engeland en Wales.

Demonstrant in Londen, voorafgaand aan de stemming in het Lagerhuis over het homohuwelijk. Beeld reuters
Demonstrant in Londen, voorafgaand aan de stemming in het Lagerhuis over het homohuwelijk.Beeld reuters

Het voorstel werd met grote meerderheid aangenomen. Volgens de Britse zender BBC zouden ongeveer 140 Conservatieven, circa de helft van het totaal aantal Conservatieven in het Lagerhuis, tegen hebben gestemd. Hiermee wordt duidelijk hoe groot de kloof is binnen de Conservatieve partij van premier David Cameron. In totaal zijn er ruim 600 Lagerhuis-leden.

Het wetsontwerp moet nog enkele stappen doorlopen om van kracht te worden, waaronder een stemming in het Hogerhuis.

Volgens het voorstel kunnen mensen van hetzelfde geslacht zowel een burgerlijk huwelijk sluiten als hun relatie kerkelijk laten vastleggen. Kerken zijn vrij om te bepalen of ze zulke relaties willen inzegenen. In het wetsontwerp staat expliciet dat de Anglicaanse Kerk zulke inzegeningen niet hoeft aan te bieden.

Schotland en Noord-Ierland, die ook onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk, hebben het recht van zelfbestuur en mogen zelf bepalen of ze de wetgeving invoeren. Schotland zei vorig jaar wetgeving te willen invoeren om homohuwelijken mogelijk te maken.

Tiental landen
De Britten volgen in de voetsporen van een tiental landen, waar mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen. Homo's konden voor het eerst trouwen in Nederland. Ons land staat sinds 1 april 2001 open voor homohuwelijken. Op die dag verbond de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Job Cohen (PvdA), een lesbisch paar en drie homostellen in de echt.

In de rest van Europa kunnen homostellen trouwen in België (2003), Spanje (2005), Noorwegen (2009), Zweden (2010), IJsland (2010), Portugal (2010) en Denemarken (2012). In Frankrijk stemde het parlement afgelopen zaterdag in met legalisatie van het homohuwelijk.

Buiten Europa zijn trouwlustige homostellen onder meer welkom in Canada. Daar konden mensen van hetzelfde geslacht sinds 2003 in verscheidene provincies trouwen. Twee jaar later nam de Canadese regering wetgeving aan om homohuwelijken in het hele land mogelijk te maken.

In de Verenigde Staten kunnen stellen in negen staten trouwen. Landelijke wetgeving is er nog niet.

Andere landen waar de wet mensen van gelijk geslacht toestaat te trouwen zijn Zuid-Afrika (2006) en Argentinië (2010). In Brazilië kunnen homoparen in sommige delen van het land trouwen.

Meer over