Britse banktopman mag zich geen 'Sir' meer noemen na misdragingen

Sir Fred Goodwin, voormalig topman die de Royal Bank of Scotland op de rand van de afgrond bracht, moet zijn titel inleveren. Dat heeft de Britse regering vandaag bekendgemaakt. Goodwin heeft het erepredicaat in diskrediet gebracht, aldus de regering.

Redactie / AP
Fred Goodwin moest zijn riddertitel weer aan de Queen teruggeven. Beeld AP
Fred Goodwin moest zijn riddertitel weer aan de Queen teruggeven.Beeld AP

Goodwin maakte van de RBS een van de grootste banken ter wereld en werd in 2004 tot ridder geslagen vanwege zijn verdiensten voor het bankwezen. Vier jaar later ging het mis met de overname van ABN Amro en het uitbreken van de kredietcrisis.

In oktober 2008 trad Goodwin af, maar niet voordat hij zich, tot grote woede van de Britse bevolking, voor bijna twintig miljoen euro aan pensioenuitkeringen had toegeëigend. De Britse regering investeerde vervolgens bijna vijftig miljard euro om de bank overeind te houden.

Vrij zeldzaam

Het intrekken van een ridderschap is vrij zeldzaam. De regering zei echter geen andere keus te hebben dan het 'annuleren en tenietdoen' van Goodwins titel. De 'omvang en ernst' van de daden van Goodwin als directeur van de bank hebben dit tot een 'uitzonderlijk geval' gemaakt.

Goodwin sluit zich als ex-ridder aan bij een selectief gezelschap waartoe onder anderen oud-spion Anthony Blunt, de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en de Roemeense oud-dictator Nicolae Ceausescu behoren.

Meer over