'Brexit uitgesteld tot 2019'

Het Britse vertrek uit de Europese Unie, de zogeheten Brexit, komt mogelijk een jaar later dan verwacht. Dat hebben kabinetsleden volgens de krant The Times gezegd tegen hoge figuren in de financiële wereld in Londen.

ANP
Het Britse vertrek komt mogelijk een jaar later dan verwacht. Beeld anp
Het Britse vertrek komt mogelijk een jaar later dan verwacht.Beeld anp

De Britse premier Theresa May zou in januari het Europese artikel 50 in werking stellen, waarmee twee jaar van onderhandelingen van start zouden gaan. Omdat haar nieuwe ministeries voor de brexit en internationale handel dan nog niet klaar zouden zijn, ziet ze zich mogelijk gedwongen tot uitstel.

Daarnaast zouden ook de verkiezingen in Duitsland en Frankrijk ervoor zorgen dat de brexitgesprekken op de lange baan worden geschoven.
Frankrijk kiest in april en mei een nieuwe president, terwijl Duitsland in september Bondsdagverkiezingen houdt.

Ministerie
Het ministerie dat zich speciaal met de brexit gaat bezighouden, werd na het referendum in juni opgericht. De verantwoordelijk minister, David Davis, heeft nog maar de helft van zijn benodigde staf gevonden.

Ook het ministerie voor internationale handel onder leiding van Liam Fox heeft moeite geschikt personeel te vinden. Omdat Londen de internationale onderhandelingen tientallen jaren aan Brussel heeft overgelaten, zijn er maar weinig ervaren Britse onderhandelaars.

Meer over