Breivik wilde na bloedbad met vliegtuigje vluchten

Anders Behring Breivik was van plan na het aanrichten van het bloedbad op Utøya een vliegtuigje te stelen en naar Servië te vliegen. Dat melden Noorse media. De massamoordenaar bracht op 22 juli vorig jaar 77 mensen om het leven. Naar aanloop van zijn proces in april worden er steeds meer details bekend over zijn daden.

Redactie
Anders Breivik. Beeld REUTERS
Anders Breivik.Beeld REUTERS

De Noor verklaarde tijdens een verhoor dat hij via filmpjes op YouTube geleerd had om met een Cessna te vliegen. Een paar handleidingen die hij op internet gevonden had, verschaften de details. 'Opstijgen is niet moeilijk, maar landen wel', vertelde hij de politie, schrijft de Noorse krant Bergens Tidende. Na het aanrichten van het bloedbad op Utøya wilde Breivik een vliegtuigje stelen op de luchthaven van Fornebu. Met een Cessna wilde hij daarna naar Servië vluchten.

Inspiratie voor zijn vluchtplan deed de 32-jarige massamoordenaar op bij 'Carlos the Jackal', een internationaal gevreesde terrorist in de jaren '70 en '80. Breivik wou zijn bestemming halen met brandstof die hij van plan was mee te nemen in een speciale zak. Servië was zijn eindbestemming, Moldavië en Wit-Rusland golden als alternatieven.

'Bevriend land'
'Breivik verklaarde dat hij van plan was om te vluchten naar een 'bevriend' land', zegt Roar Hansen van de politie in Oslo. In zijn manifest, waarin Breivik afrekende met de multiculturele samenleving, beschouwde hij Israël en Servië als 'bevriende landen'.

Maar volgens de politie zag hij van zijn plan af en besloot hij dat Utøya het einde van zijn onderneming moest worden. Breivik wijzigde finaal zijn plan omdat hij vreesde dat hij toch uitgeleverd zou worden. Volgens hem zouden de bevriende naties bezwijken onder de druk van westerse landen om hem naar Noorwegen terug te sturen.

Breivik maakte 77 dodelijke slachtoffers waarvan acht met een bomauto in het regeringskwartier in Olso en 69 op het vakantie-eiland Utøya.

Meer over