Update

Breivik wilde drie bomaanslagen plegen

Anders Behring Breivik was eerst van plan om drie bommen te laten ontploffen in Oslo. Vervolgens wilde hij schietend door de Noorse hoofdstad trekken. Dat zei hij vandaag op de vierde procesdag.

Redactie
Breivik arriveert vandaag in de rechtbank op de vierde dag van zijn proces. Beeld afp
Breivik arriveert vandaag in de rechtbank op de vierde dag van zijn proces.Beeld afp

Breivik zei dat hij één bom wilde laten ontploffen in de regeringswijk van Oslo en een andere bij het hoofdkantoor van de Noorse Arbeiderspartij. Hij had nog een derde bom, maar aarzelde over een geschikt doelwit.

Uiteindelijk liet hij 'slechts' één bom afgaan in het regeringscentrum van Oslo, met acht doden als gevolg. In plaats van te schieten in Oslo, reed hij direct naar het eiland Utoya en schoot daar verkleed als agent 69 mensen dood.

Geen 'extreemrechtse groet'
Breivik heeft overigens vandaag afgezien van de groet die hij zelf als extreemrechts omschrijft.

Hij begon de eerste drie dagen van het proces tegen hem met een saluutgebaar. Zodra zijn handboeien afgingen, sloeg hij met zijn vuist op de borst en zwaaide deze daarna naar voren.

Advocaten van slachtoffers en nabestaanden hadden Breivik gisteren via zijn advocaten gevraagd om af te zien van de groet. Breiviks advocaat Geir Lippestad zei gisteren tegen journalisten dat hij hoopte dat zijn cliënt de saluut achterwege zou laten.

Meer over