Breivik is 'ontgoocheld' door aanklacht

Anders Behring Breivik, de Noor die op 22 juli vorig jaar 77 mensen doodde, is ontgoocheld door de aanklacht tegen hem. Gisteren maakte het Openbaar Ministerie van Oslo bekend dat Breivik wordt aangeklaagd voor terrorisme en moord

Nowelle Barnhoorn
Anders Breivik. Beeld EPA
Anders Breivik.Beeld EPA

Breiviks advocaat Geir Lippestad laat weten aan televisiezender TV2 Nyhetskanalen: 'Hij beschouwt zichzelf als toerekeningsvatbaar. Hij is dus ontgoocheld over de vraag of hij psychiatrische zorg nodig heeft, want dat duidt op ontoerekeningsvatbaarheid.'

Psychiaters concludeerden vorig jaar dat Breivik (33) psychotisch is. Daardoor kan hij in principe niet tot een gevangenisstraf veroordeeld worden. Maar als er tijdens het proces, dat 16 april begint, nieuwe inzichten komen, dan zouden de aanklagers alsnog een gevangenisstraf kunnen eisen. De maximale gevangenisstraf die Breivik dan kan krijgen is 21 jaar. Mocht hij een gevaar voor de samenleving vormen, dan kan zijn straf met onbepaalde tijd worden verlengd.

Details over horrorscène
Gisteren kwamen met de aanklacht nieuwe details naar buiten over de bloedige aanslagen. Breivik zou in totaal precies 100 mensen hebben neergeschoten, en sommigen meer dan acht keer, voordat de politie hem overmeesterde. Van de 69 mensen die hij doodschoot, werden er 56 in het hoofd geschoten. Eén persoon verdronk en iemand anders viel van een rots in een wanhopige poging om te vluchten.

De horrortoestand in het jeugdkamp op het eiland Utoya waar de Noor een bloedbad aanrichtte, werd uitgebreid beschreven. 'Er heerste paniek en doodsangst bij de kinderen en volwassenen tijdens de schietpartij, versterkt door het feit dat ze maar beperkte mogelijkheden hadden om te schuilen of te vluchten', lazen de aanklagers voor. De aanklacht tegen Breivik omvatte een document van negentien pagina's.

Breivik heeft de massale schietpartij bekend en ook het feit dat hij eerder die dag een bomaanslag pleegde, waarbij nog eens acht mensen in Oslo omkwamen. Hij zei dat hij bezig was Europa te verdedigen tegen een islam-invasie en tegen de multiculturele samenleving.

Meer over