Breivik: Ik was bij mijn volle verstand tijdens de aanslagen

De Noorse extremist Anders Behring Breivik heeft zijn verdediging opgedragen er op het proces voor te pleiten dat hij bij zijn volle verstand was toen hij de aanslagen in Oslo en op Utoya pleegde. Hij neemt de volle verantwoordelijkheid op zich voor de 77 doden die hierbij zijn gevallen. Dat werd vernomen bij de advocaten van Breivik.

Redactie
Anders Breivik Beeld afp
Anders BreivikBeeld afp

Anders Behring Breivik is ervan overtuigd 'dat hij bij zijn volle verstand is'. 'Hij is het ook helemaal niet eens met de conclusies uit het eerste psychiatrische rapport', zei advocaat Geir Lippestad tegen de krant Dagbladet in Oslo. 'We moeten zijn instructies volgen.'

Krankzinnig
In november stelden twee door justitie aangestelde psychiaters vast dat Breivik krankzinnig, paranoïde-schizofreen en dus ontoerekeningsvatbaar is. Een panel van psychiaters en psychologen van de Noorse commissie voor forensische geneeskunde floten de twee echter terug. Ook andere experts trokken het rapport in vraag.

Eerder deze week oordeelde het Noorse hooggerechtshof dat Breivik een nieuwe psychiatrische expertise moet ondergaan. Die expertise moet plaatsvinden in zijn gevangenis en tegen de start van het proces op 16 april voltooid zijn.

Nieuwe sessies
Breivik zei alvast bereid zijn samen te werken met de experts en vroeg ook dat ze de transcripten van de politieverhoren en het 1500 pagina's tellende werk van Breivik lezen vooraleer ze hem ontmoeten. 'Zo moeten ze de nodige achtergrondkennis krijgen', aldus advocaat Tord Jordet. Volgens hem wil Breivik ook dat de nieuwe sessies opgenomen worden.

Meer over