'Breivik had 30 doelwitten, als eerste koninklijk paleis'

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik was van plan om aanslagen te plegen op 30 verschillende doelwitten. Dat blijkt uit politiedocumenten die uitlekten en gisteren werden gepubliceerd door de Noorse krant Verdens Gang.

Redactie
Breivik in de rechtszaal. Beeld AFP
Breivik in de rechtszaal.Beeld AFP

Breivik, verdacht van het doden van in totaal 77 mensen op 22 juli vorig jaar, had zoveel verschillende doelen genoemd in politieverhoren dat zijn verhoorders hem vroegen een lijst te maken. Dat meldde een politiewoordvoerder. Het resultaat was een 'doelenlijst', die Breivik had ingedeeld op basis van belangrijkheid. Hij bracht ze onder in de categorieën A (belangrijkst), B en C.

Breivik noemde doelen als tv-redacties in Oslo, en kabinetsleden van de sociaal-democratische regering. Zijn 'A-lijst' hield 12 Noorse 'verraders' in, zo meldt de Telegraph. Daar stonden ook het Noorse koninklijke paleis bij en het hoofdkwartier van Amnesty International.

De lijst werd aangevoerd door de Noorse politica en arts Gro Harlem Brundtland. Zij geldt als de eerste vrouwelijke premier van Noorwegen.

Meer over