Brede oproep: maak einde aan nulurencontract

Nulurencontracten moeten zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. De flexibele contracten werken uitwassen in de hand. Een coalitie van werkgevers, werknemers en de uitzendbranche zijn het daarover eens, meldden ze donderdag.

Redactie

De werkgeversorganisatie AWVN, vakbond CNV, detacheerders en onder meer uitzendbureaus Randstad en USG People vinden dat de positie van flexwerkers moet worden versterkt. Zo zouden ze net als andere werknemers op zijn minst pensioenopbouw en sociale zekerheden moeten hebben. Ook kunnen ze nu nog op ieder moment op straat worden gezet en ontbreekt het aan scholing en investeringen in de werknemers.

De oproep is opvallend omdat werkgevers, de payroll- en uitzendbranche profijt kunnen hebben van de verregaande flexibiliteit. Maar volgens CNV-voorzitter Jaap Smit waren ook zij het er meteen over eens dat de flexbranche 'duurzamer' moet. Zo laat Hans van der Steen van werkgeversorganisatie AWVN weten dat secundaire arbeidsvoorwaarden ook voor flexwerkers toegankelijk moeten zijn en dat de nulurencontracten moeten worden afgeschaft.

CNV-voorzitter Smit noemt de werknemers met een nulurencontract de prijsvechters en wegwerpartikelen van de arbeidsmarkt. 'Je dumpt ze als je ze niet meer nodig hebt.' Volgens de CNV-voorzitter is een alternatief een tijdelijk contract dat wel rechten, duidelijkheid en continuïteit biedt.

In een gezamenlijke persverklaring stellen de organisaties dat nulurencontracten prima zijn voor studenten die iets willen bijverdienen, maar dat ze voor iemands wiens broodwinning het betreft een 'ongelukkige juridische constructie' zijn.

Meer over