Bratz lijkt te veel op Barbie

LOS ANGELES - Barbie heeft een klinkende overwinning behaald op haar rivalen Bratz. Barbieproducent Mattel krijgt honderd miljoen dollar (68 miljoen euro) van de fabrikant van de Bratzpoppen.

Bratz, meisjespoppen die op de golven van de bijbehorende tekenfilmserie mateloos populair zijn, werden in 2001 ontworpen door Carter Bryant, die toen nog bij Mattel werkte.

Mattel zag echter niets in de nieuwe poppen, omdat die een concurrent zouden worden van Barbie en kompanen. Daarop nam Bryant ontslag en zette hij een eigen bedrijf, MGA Entertainment, op dat in 2006 met de Bratzpoppen op de markt kwam.

Sindsdien daalden de Barbieverkopen sterk, terwijl Bratz almaar populairder werd. Naast poppen en cartoons zijn er ook Bratzcomputergames op de markt.
MGA moet 90 miljoen dollar betalen omdat Bryant zijn arbeidscontract met Mattel geschonden heeft. Daarnaast moet nog eens tien miljoen boete betaald worden vanwege het schenden van auteursrechten.

De uitspraak is een tegenvaller voor beide speelgoedfabrikanten. Mattel had 1,8 miljard dollar geëist. Het bedrijf kondigt nu een volgende rechtszaak aan, om een totaal verkoopverbod van Bratz te krijgen. (HET PAROOL)

Barbieproducent Mattel krijgt honderd miljoen dollar (68 miljoen euro) van de fabrikant van de Bratzpoppen. Foto AP Beeld
Barbieproducent Mattel krijgt honderd miljoen dollar (68 miljoen euro) van de fabrikant van de Bratzpoppen. Foto AP
Meer over