Update

Brandweer Amsterdam rukt massaal uit om benzinelek

De hulpdiensten in Amsterdam zijn vannacht massaal uitgerukt nadat in het Westelijk Havengebied melding was gemaakt van een indringende benzinelucht. En intern drijvend dak van een met benzine gevulde tankopslag was naar beneden was gezakt. Dat heeft de brandweer zaterdag bekendgemaakt.

Redactie
De vestiging van het bedrijf Oiltanking aan de Heining in Amsterdam. Beeld Street View
De vestiging van het bedrijf Oiltanking aan de Heining in Amsterdam.Beeld Street View

Het incident doet zich voor bij het bedrijf Oiltanking aan de Heining. De eerste melding van de benzinelucht kwam gisteravond even voor elf uur binnen. Nadat poolshoogte was genomen, werd rond middernacht groot alarm gegeven. Naast de brandweer rukten ook ambulances uit.

Leegpompen
De tank, die gevuld was met 17 duizend kubieke meter benzine, wordt leeggepompt. Ook wordt de tank gevuld met stikstof om te voorkomen dat de dampen vlam vatten. De verwachting is dat het leegpompen tot zaterdagmiddag gaat duren. De brandweer blijft aanwezig, voor het geval er vonken ontstaan. 'Dat is onwaarschijnlijk, maar het zou kunnen', aldus een woordvoerder.

In Amsterdam deed zich bij een vestiging van BP een soortgelijk ongeval met een 'floating roof' voor in november 2005. Daarbij kwam het dak grotendeels scheef te hangen in de opgeslagen benzine. Het duurde destijds vijf dagen voordat de brandweer de zaak onder controle had.

Uitsnede van de kaart van Amsterdam. Bij de markering (A) is het bedrijf Oiltanking gevestigd. Beeld Google Maps
Uitsnede van de kaart van Amsterdam. Bij de markering (A) is het bedrijf Oiltanking gevestigd.Beeld Google Maps
Meer over