Brandstichting in Duitse asielzoekersopvang

Een asielzoekersopvang in de Duitse plaats Tröglitz is vannacht zwaar beschadigd door brand. Het vuur is aangestoken en mogelijk gaat het om een politiek gemotiveerde daad, zei openbaar aanklager Jörg Wilkmann vandaag.

Redactie
Brandstichting in Duitse asielzoekersopvang Beeld anp
Brandstichting in Duitse asielzoekersopvangBeeld anp

Rechtsextremisten in de plaats van 2700 inwoners in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt protesteerden wekenlang tegen de komst van asielzoekers in de stad.

Een eerste groep van veertig asielzoekers zou in mei zijn intrek nemen in het gebouw. Vannacht werd er ingebroken en is er brandbare vloeistof gebruikt om de boel aan te steken. Bij de brand raakte niemand gewond. De twee bewoners van het pand konden op tijd naar buiten. Het dak van het complex is ingestort.

Het is niet uitgesloten dat rechtsextremisten de brand hebben aangestoken. Begin maart trad burgemeester Markus Nierth af, uit angst voor betogingen van de neonazistische partij NPD voor zijn huis. De ex-burgemeester had aangeboden twee woningen beschikbaar te stellen voor de opvang van de asielzoekers. Hij roept anderen ook op huizen ter beschikking te stellen. Hij drong er bij de inwoners van Tröglitz op aan vandaag om 17.00 uur de straat op te gaan om tegen extreem rechts te demonstreren.

Afschuwelijk
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, reageerde met ontzetting op de brandstichting. 'Het is een afschuwelijke daad die onmiddellijk moet worden opgehelderd. De daders behoren achter slot en grendel', zei de minister. Hij onderstreepte dat 'mensen die in Duitsland bescherming zoeken, hier vreedzaam en veilig moeten kunnen leven'.

Meer over