Branden door blikseminslagen; duizenden biggen verbrand

Blikseminslag heeft donderdagavond - en nacht in verschillende delen van het land voor branden gezorgd. De brandweer had het erg druk in onder meer Groningen, Overijssel en Gelderland. In het Twentse plaatsje Oud Ootmarsum kwamen ongeveer 2000 biggen om door een schuurbrand.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de brandweer Twente brak rond 1.30 uur brand uit op het boerenbedrijf. Omdat de brand uitslaand was konden brandweerlieden ter plekke niet meer naar binnen om de dieren te redden. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen schuren vol met schapen en koeien. Mogelijk is de brand veroorzaakt door blikseminslag. In Twente heeft het donderdagnacht flink geonweerd en gebliksemd.

Ook in de buurt van Steenwijk vatte een boerderij vermoedelijk vlam door het extreme weer. Daar wist de brandweer te voorkomen dat 150 koeien het slachtoffer zouden worden. De beesten zijn op tijd de wei in gejaagd. In Gelderland ging door brand een woonboerderij uit en brak brand uit in een woning met een rieten dak. Een buurman hoorde de knal van de blikseminslag en haalde de twee bewoners op tijd uit het pand, aldus de brandweer.

Gespookt
Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft het 'gespookt' in het gebied. 'Ik heb het nog niet eerder zo meegemaakt.' In het Groningse Marum brak brand uit in een stal bij een veehouderij. Van de negentien kalveren die hier zaten kwam er één dier om het leven.

Ook het gebouw van de DUO, de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs in de stad Groningen, vatte vlam. Waarschijnlijke oorzaak was telkens de bliksem.

Meer over