Brand treft voormalig klooster in Schinveld

In een leegstaand gebouw aan de Kloosterlaan in het dorp Schinveld (Limburg) heeft zondagochtend vroeg een grote brand gewoed. Dat meldde de politie. Het pand is behoorlijk beschadigd geraakt.

De brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur te blussen en kreeg de brand omstreeks kwart voor zeven onder controle. Het getroffen gebouw is volgens een politiewoordvoerster een voormalig klooster. Later deed het dienst als gemeenschapshuis.

Tijdens de brand is asbest vrijgekomen. Dat is neergekomen in een straal van 4 tot 5 meter rond het gebouw. Binnen dit gebied is de asbest inmiddels opgeruimd.

Ook is er sprake van roet- en rookschade aan tien woningen in de Schoolstraat en de Beatrixstraat, aldus een woordvoerster van de gemeente. Daar is geen asbest terecht gekomen.

Burgemeester Mirjam Clermonts van Onderbanken, waaronder Schinveld valt, bezocht de bewoners zondag. De tuintjes worden in opdracht van de gemeente schoongemaakt. De bewoners hoeven dat niet zelf te doen.

Tijdens de brand werden de omwonenden gewaarschuwd ramen en deuren dicht te houden in verband met mogelijke verspreiding van asbest. Ook de Duitse buurgemeenten werden gewaarschuwd, evenals de op Duits grondgebied gelegen naburige NAVO-luchtmachtbasis Geilenkirchen, waar AWACS zijn gestationeerd.

De kinderen van de naburige basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal hebben maandag een dagje vrij. Dan worden de leslokalen schoongemaakt van rook- en roetaanslag.

Meer over