Video

Brand in afvalverwerking Rotterdam geblust

De grote brand in het hoofdgebouw van de voormalige AVR-afvalverwerking in Rotterdam is geblust. Dat heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aan het begin van de avond gemeld. De brand is waarschijnlijk ontstaan tijdens werkzaamheden in het complex, dat gerenoveerd wordt. Verpakkingsmateriaal zou in brand zijn gevlogen. De brandweer heeft gemeten of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Vier mensen in het gebouw bleven ongedeerd.

Bij de brand kwam dikke, zwarte rook uit het gebouw. Die rook kwam ook in de buizen van de nabijgelegen Maastunnel terecht. Daarom werd de tunnel in beide richtingen afgesloten. De Maastunnel blijft dicht 'totdat de situatie volledig veilig is', aldus Veiligheidsregio. Ook wegen in de buurt van het AVR-terrein gingen dicht.

Volgens de veiligheidsregio zit er asbest in het AVR-gebouw, maar niet in het brandende gedeelte. De veiligheidsregio adviseert omwonenden uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden. Om die reden rijdt er ook een geluidswagen met die mededeling in de directe omgeving. Het terrein staat op dit moment leeg. De Overijsselse ondernemer Hennie van der Most zou het complex voor 10 tot 15 miljoen euro omtoveren tot een pretpark. Speelstad Rotterdam zou volgend jaar opengaan, schatte Van der Most vorig jaar in bij het bekendmaken van de plannen.

Van der Most verblijft op het moment in Aruba. Hij reageerde geschrokken en zegt zo snel mogelijk terug te keren. 'Dit is geen goed nieuws, en reden om terug naar Nederland te gaan. Dan kan ik zelf zien hoe groot de schade is.'

Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de plannen voor een pretpark op het terrein van de voormalige Afvalverwerking Rijnmond (AVR). 'Ik hoor dat de brandweer in grootste staat van paraatheid is gebracht, en dat de Maastunnel is afgesloten. Maar hoe groot de schade is, kan ik op dit moment absoluut niet zeggen. Ik ben momenteel op grote afstand.'

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Rijnmondveilig.nl
Beeld Rijnmondveilig.nl
Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp
Meer over