Update

Bradley Manning aangeklaagd wegens lekken aan Wikileaks

De Amerikaanse krijgsraad heeft vandaag de 24-jarige Bradley Manning aangeklaagd wegens het lekken van geheime overheidsinformatie aan de onthullingssite WikiLeaks. Volgens de aanklacht heeft Manning zich schuldig gemaakt aan 22 strafbare feiten. De zwaarste aanklacht is 'het helpen van de vijand'.

AP/Redactie
Bradley Manning. Beeld ap
Bradley Manning.Beeld ap

Manning wilde niet zeggen of hij zich schuldig of onschuldig acht. Dat hoeft hij ook niet te doen voordat het proces begint. Manning wilde evenmin zeggen of hij voor een militaire rechter of een militaire jury terecht wil staan.

De zitting had plaats in Fort Meade, een militaire basis in de staat Maryland. Manning zou meer dan 700.000 militaire en diplomatieke documenten hebben gelekt. Hij had toegang tot vertrouwelijk materiaal, toen hij in Irak was gestationeerd.

Levenslange gevangenisstraf
Manning werd in mei 2010 gearresteerd en zit sindsdien zonder vorm van proces in voorarrest. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen, als hij schuldig wordt bevonden.

WikiLeaks zette tal van politiek en diplomatiek gevoelige documenten op internet. Daaruit bleek onder meer hoe Amerikaanse diplomaten écht dachten over de landen waar zij gestationeerd waren. De publicatie leidde tot spanningen in de relaties tussen de VS en een reeks landen. De Amerikaanse autoriteiten stelden zelfs dat Manning militairen in Afghanistan in levensgevaar heeft gebracht door de documenten in de openbaarheid te brengen.

Meer over