Brad Pitt mengt zich op 'Twitter van het Oosten'

Brad Pitt werd persona non grata verklaard in China, na z'n hoofdrol in de film Seven Years in Tibet uit 1997. Maar dat weerhield de acteur er niet van om maandag z'n virtuele gezicht te laten zien op China's grootste sociale netwerk Sina Weibo. De aankondiging dat hij naar China zou afreizen ging viral en werd binnen no-time meer dan 30.000 keer geforward en al snel had Pitts account meer dan 100.000 volgers. De tweet is om onduidelijke redenen verwijderd.

Just Fontein
Brad Pitt in Seven Years in Tibet Beeld ANP
Brad Pitt in Seven Years in TibetBeeld ANP

'It is the truth. Yup, I'm coming.', schreef de 49-jarige acteur op zijn geverifieerde account op Sina Weibo. Hij wordt verguisd door de Chinese regering door Seven Years in Tibet, waarin de Chinese soldaten als bruten worden neergezet. De Dalai Lama wordt in de film volgens Chinese gezagsdragers juist op een voetstuk geplaatst.

In tegenstelling tot de regering, is Pitt mateloos populair onder de bevolking. De actiefilm Mr. & Mrs. Smith uit 2005 was een groot succes in Azië. In die film speelt hij samen met z'n echtgenoot Angelina Jolie een huurmoordenaarspaar.

'Twitter van het Oosten'
Sina Weibo, ook wel het 'Twitter van het Oosten' genoemd, lijkt een nieuwe manier voor westerse sterren om hun marktpositie te versterken in het gigantische fanpotentieel dat China heeft. Het sociale netwerk heeft zo'n 400 miljoen gebruikers, staat te lezen op de website van moederbedrijf Sina Corporation.

Tom Cruise begon in 2011 met Sina Weibo en heeft inmiddels miljoenen volgers. Harry Potter-ster Emma Watson schreef op haar account: 'Hi everyone, this is the Real Me ( @ EmWatson )! Very excited about my new Weibo page'.

Er zijn ook onverwachte gasten op Sina Weibo, zoals zijn de mannen van Radiohead. De bandleden waren eerder zeer kritisch op het Chinese regeringsbeleid, en traden eerder al op, op een Free Tibet festival in Amsterdam (zie video onderaan). Maar ze kwamen met het bescheiden bericht 'testing the weibo', de Chinese digitale snelweg op.

Angelina Jolie Beeld ANP
Angelina JolieBeeld ANP
Meer over