Brabant kiest voor vierbaansweg door kwetsbaar natuurgebied

De provincie Noord-Brabant houdt ter voltooiing van de rondweg om Eindhoven vast aan een nieuwe vierbaansweg door het kwetsbare natuurgebied tussen de A50 en N279. Ook de N279 ten oosten van Helmond wordt verbreed.

Redactie
Dommeldal Sint Oedenrode Beeld Wikimedia / VanVeghel
Dommeldal Sint OedenrodeBeeld Wikimedia / VanVeghel

De gewenste tunnel onder het Dommeldal komt er volgens het plan van de provincie niet. De tunnel is veel duurder (230 miljoen euro). Er komt een brug over de Dommel. De verbreding van de N279 ten zuiden van Veghel gaat niet door.

De provincie heeft dat donderdag bekendgemaakt na extra onderzoek over het nut van het extra asfalt dat op verzoek van de Tweede Kamer is gedaan.

Tegen aanleg van de nieuwe weg bestaat veel weerstand. Omwonenden en natuurorganisaties vinden de weg overbodig, duur en slecht voor het landschap. Er moet 180 hectare natuur worden gecompenseerd. CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten denkt dat met zijn keuze het draagvlak groter wordt.

Op de nieuwe vierbaansweg ten noorden van Eindhoven is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Een tweebaansweg die de regio wenste, is volgens de provincie minder veilig en minder toekomstbestendig.

Voor het vernieuwde plan is minder geld nodig (647 miljoen euro) dan voor het vorige. Geld dat overblijft kan volgens de provincie gebruikt worden voor verbreding van de A67.

Meer over