BP weer stevig in de zwarte cijfers

Het Britse olieconcern BP heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 23,9 miljard dollar (18,2 miljard euro). Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Een jaar eerder boekte BP onder de streep nog een verlies van bijna 5 miljard dollar als gevolg van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

ANP/Redactie
Logo BP Beeld REUTERS
Logo BPBeeld REUTERS

Binnenkort begint in de Verenigde Staten een proces waaruit moet blijken in welke mate BP aansprakelijk is voor de schade die ontstond door de explosie op het boorplatform. Topman Bob Dudley zei dat hij nog altijd hoopt op een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie, maar dat hij zich tegelijkertijd opmaakt voor een zwaar juridisch gevecht.

BP heeft naar eigen zeggen tot dusver 7,8 miljard dollar aan schadevergoedingen betaald, en 15,1 miljard dollar opzij gezet voor toekomstige claims. Dat geld is goeddeels bijeengebracht door middel van de verkoop van bezittingen. Dit jaar is er volgens Dudley weer ruimte om meer te investeren. 'BP is op de goede weg' zei hij.

Het bedrijf profiteerde vorig jaar van de onrust in het Midden-Oosten, die de olieprijs opvoerde ondanks een afremmende groei van de wereldeconomie. In het laatste kwartaal lag de prijs van ruwe olie gemiddeld een kwart hoger dan in dezelfde periode in 2010.

Meer over