BP aansprakelijk voor kosten olieramp Golf van Mexico

Oliemaatschappijen BP en Anadarko Petroleum zijn aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat heeft een rechter in New Orleans gezegd.

Belga/Redactie
Olie op het water in de Golf van Mexico, met op de achtergrond de plek waar olieplatform Deepwater Horizon is gezonken, voor de kust van Louisiana, Verenigde Staten. © ANP Beeld
Olie op het water in de Golf van Mexico, met op de achtergrond de plek waar olieplatform Deepwater Horizon is gezonken, voor de kust van Louisiana, Verenigde Staten. © ANP

Door de uitspraak hangen de twee bedrijven miljardenclaims boven het hoofd. BP en Anadarko waren de eigenaren van de Macondo-oliebron, waar in april 2010 na een explosie op het booreiland Deepwater Horizon het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis ontstond.

Een woordvoerder van BP zei in een reactie dat de Britse oliemaatschappij al meer dan 8 miljard dollar aan claims heeft vergoed. BP zal alle verdere 'legitieme claims' betalen en zal helpen de schade aan economie en milieu te herstellen, voegde hij eraan toe.

Meer over