Update

Bouw Stedelijk Museum voltooid

De bouwwerkzaamheden voor de renovatie en vernieuwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn donderdag afgerond. Aannemer VolkerWessels heeft aan de voorwaarden van de opdracht voldaan en is vrijwel binnen de planning gebleven, aldus de gemeente.

ANP/Redactie
Archieffoto van de bouw van het Stedelijk Museum. © ANP Beeld ANP
Archieffoto van de bouw van het Stedelijk Museum. © ANPBeeld ANP

VolkerWessels nam de werkzaamheden eind maart 2011 over van het failliete bouwbedrijf Midreth. De gemeente maakte met de aannemer de afspraak dat de nieuwbouw en de volledig gerenoveerde oudbouw eind januari opgeleverd moesten zijn. Doordat het Stedelijk Museum bij de huldiging van Ajax in mei schade opliep, kreeg de aannemer twee weken extra de tijd. De aannemer liep daarvan een week in.

Vanaf 13 februari begint het installatiebedrijf Imtech met het afstellen van de klimaatinstallaties in de oud- en nieuwbouw van het museum. Dit gaat enkele maanden duren en is onder meer nodig ter bescherming van de kunstwerken. Het Stedelijk Museum zal in de tweede helft van dit jaar heropenen, al is de precieze openingsdatum nog niet bekend.

Openingstentoonstelling
De Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley zou de openingstentoonstelling van het museum verzorgen, maar die plannen zijn op losse schroeven komen te staan. Kelley (57) werd woensdag dood aangetroffen in zijn woning in Californië. Directeur Ann Goldstein noemde de dood van de kunstenaar een onbeschrijfelijk verlies.

Het museum voor moderne kunst is sinds 2004 gesloten vanwege de verbouwing. Het museum had volgens de oorspronkelijke planning in 2009 weer open moeten gaan. Ook het budget is ruimschoots overschreden. De bouw van het museum kost 127 miljoen euro, 20 miljoen meer dan de raming in 2007.

Meer over