'Bouw in het groen van Waterland, niet in Almere'

Er moeten meer mogelijkheden komen voor nieuwbouw in het groen van Waterland en de Bovenkerkerpolder. Bouwen langs de stadsrand kan te verkiezen zijn boven steeds meer woningen in Almere, met alle forensenstromen die daaruit voortvloeien.

Bart van Zoelen
Bouwen langs de stadsrand, zoals hier bij Ransdorp, kan te verkiezen zijn boven steeds meer woningen in Almere Beeld anp
Bouwen langs de stadsrand, zoals hier bij Ransdorp, kan te verkiezen zijn boven steeds meer woningen in AlmereBeeld anp

Dat zegt Coen Teulings, hoogleraar aan de UvA en de Universiteit van Cambridge en oud-directeur van het Centraal Planbureau. "We moeten ons afvragen of we voor heel Noord de ringweg het einde van de stad willen laten zijn. Of dat we voorbij de ring ook nog eens wat bouwen."

"Natuurlijk zijn er goede redenen om dat niet te doen, omdat we ergens een groengebied willen openhouden voor natuur en recreatie rond de stad," zegt Teulings. "Maar we kunnen niet alle gebieden blokkeren vanuit dit soort overwegingen."

Groei & Krimp
Teulings komt tot die conclusie in het boek Groei & Krimp, dat hij met drie andere economen heeft geschreven. Zij zijn van mening dat ruim een kwart van de nieuwbouw uit de afgelopen dertig jaar op de verkeerde plek is gebouwd.

Op deze plekken is de waarde tot ver onder de duizend euro per vierkante meter geduikeld. Beduidend minder dus, dan de kosten die destijds zijn gemaakt voor de bouw. De economen concluderen: als de grondeigenaren nu nog eens voor het besluit zouden staan om deze woningen te bouwen, zouden ze ervan afzien.

Almere
Dat geldt, behalve voor regio's waar de bevolking krimpt, ook voor grote delen van Almere. De afstand tot Amsterdam is kennelijk te groot. Was gekozen voor woningen dichter bij de stad, dan waren die, gezien de ontwikkeling van de woningprijzen op dit soort plekken, beter in de smaak gevallen.

"In de Bovenkerkerpolder, Waterland en Weesp zie je dat een vierkante meter meer zou hebben opgebracht, terwijl daar weinig tot niets gebouwd is," zegt Teulings. "Er is natuurlijk enorme weerstand tegen bouwen in Waterland, maar je ziet aan onze plaatjes dat er vraag naar is. Het volbouwen van de Bovenkerkerpolder, wie weet moeten we dat ook doen."

Steeds maar meer nieuwbouw in Almere brengt ook extra kosten en milieuschade met zich mee door forensen die dag na dag pendelen tussen woning en werk. "De balans zou meer moeten uitslaan naar bouwen dichterbij Amsterdam."

Hoogopgeleiden
Daar komt bij dat het voor de economie gunstig is als zo veel mogelijk hoogopgeleiden dicht op elkaar in de grote stad wonen. Het brengt Teulings ook tot de conclusie dat woningcorporaties niet alleen sociale huurwoningen moeten bouwen, maar des te meer voor de middenklasse: hoogbouw voor startende hogeropgeleiden die zich nog geen koophuis kunnen veroorloven.

Lees het interview met Teulings op deze site.

Bron: Groei & Krimp Beeld LVDB
Bron: Groei & KrimpBeeld LVDB
Meer over