Update

Bouterse wordt president

Desi Bouterse. ANP Beeld
Desi Bouterse. ANP

PARAMARIBO - Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijftien politieke tegenstanders en is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens drugshandel. Toch kan Desi Bouterse, persona non grata in Nederland, vandaag het presidentschap van Suriname niet meer ontgaan.

De 64-jarige oud-legerleider heeft zich voor de stemming van vandaag verzekerd van de steun van 36 leden van het parlement. Om verkozen te worden zijn 34 stemmen vereist. Tegenkandidaat Chandrikapersad Santokhi, minister van Justitie en Politie, is kansloos.

Bouterse dankt zijn onverslaanbare positie aan de steun van de Volksalliantie van Paul Somohardjo. De Volksalliantie heeft gisteren de politieke bondgenoten van het Nieuw Front, de partij van Santokhi, laten vallen in de wetenschap dat er voor hen geen uitzicht is op de vereiste tweederdemeerderheid in het parlement.

Bouterse heeft de Volksalliantie in ruil daarvoor drie ministersposten toegezegd. ''Niets is gratis, alleen de zon,'' aldus Somohardjo vandaag in Dagblad Suriname.

Onverteerbaar
De zes zetels van de Volksalliantie komen bij de dertig die Bouterse al achter zich had: 23 van zijn eigen Mega Combinatie, 7 van de A Combinatie van Ronnie Brunswijk.

Brunswijk, evenals Bouterse in Nederland veroordeeld wegens drugshandel, vocht in de jaren tachtig een bittere oorlog uit met Bouterse, maar het verleden is wat hen betreft afgesloten. De Surinaamse kiezers lijken daar in meerderheid precies zo over te denken: noch de Decembermoorden, noch de Binnenlandse Oorlog, noch de drugsveroordelingen hebben hun ervan weerhouden Bouterse en Brunswijk in het zadel te tillen.

Voor Nederland blijft het strafblad van de Surinaamse leiders echter onverteerbaar. Als Bouterse inderdaad tot president wordt gekozen, zal koningin Beatrix geen staatsbezoeken meer afleggen aan het land. Het verleden mag niet worden vergeten, vindt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

Het internationale opsporingsbevel tegen Bouterse blijft van kracht, president of geen president. (HET PAROOL)

Meer over