Bouterse moet excuses maken

PARAMARIBO - Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft maandag een rectificatie geplaatst in het Surinaamse avondblad De West.

Bouterse geeft in de advertentie aan dat zijn uitspraken over minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie niet op waarheid berusten.

Bouterse gaf daarmee gevolg aan het vrijdag uitgesproken vonnis van de kortgedingrechter. Hij moet het bericht via alle kranten, radio- en TV-stations in Suriname laten bekendmaken.

In dezelfde editie van De West laat Bouterse evenwel in een ingezonden artikel weten, dat hij 'geen rechtsbevrediging' vindt in het vonnis en daarom hoger beroep aantekent. Als 'verantwoordelijk politicus' zegt hij zich verplicht te voelen, de ware feiten te blijven onthullen aan de samenleving.

Bouterse ontkent in zijn ingezonden stuk onwaarheden te hebben gesproken en kwetsende en/of beledigende woorden te hebben gebruikt. ''De onthulde feiten zijn in de rechtszaal niet weerlegd, er zijn geen getuigen gehoord en de kwetsende woorden zijn niet aangegeven,'' schrijft Bouterse. Minister Santokhi had hem zelf moeten vragen om te rectificeren, vindt hij.

Santokhi maakte ongeveer twee weken geleden een kort geding tegen Bouterse aanhangig wegens laster en belediging. De rechter veroordeelde Bouterse tot rectificatie van zijn uitspraken wegens het aantasten van de goede naam en eer van de minister.

De NDP-voorzitter had Santokhi tijdens politieke bijeenkomsten ervan beschuldigd relaties te onderhouden met drugscriminelen. Zo zou de bewindsman betrokken zijn geweest bij de aankoop van een pand door zijn gewezen echtgenote bij een onlangs in Amsterdam doodgeschoten drugscrimineel. Santokhi heeft volgens Bouterse, ook voordat hij minister was, meegewerkt aan de voortijdige vrijlating van personen die werden verdacht van ernstige misdrijven. (ANP)

Desi Bouterse na afloop van het ndp-congres in 1999 waar hij opnieuw tot voorzitter werd gekozen. Foto ANP/ Ed Oudenaarden Beeld
Desi Bouterse na afloop van het ndp-congres in 1999 waar hij opnieuw tot voorzitter werd gekozen. Foto ANP/ Ed Oudenaarden
Meer over