Update

Bouterse geeft gratie aan bevriende roofmoordenaar

President Desi Bouterse van Suriname heeft net voor kerst gratie verleend aan zijn pleegzoon Romano Meriba, die sinds 2005 een straf uitzat van vijftien jaar wegens een roofmoord.

Het Parool
Bouterse Beeld reuters
BouterseBeeld reuters

Het gratiebesluit heeft verbazing en ergernis gewekt in Suriname, vanwege het brute geweld waarmee de nu 27-jarige Meriba indertijd te werk ging. Een Chinese ondernemer werd in 2002 voor de deur van een wisselkantoor overvallen, neergeschoten en beroofd van 90.000 Amerikaanse dollar. Vanuit de vluchtauto schoot Meriba hem dood.

Korte tijd later was de bende opnieuw actief op de weg van de luchthaven Zanderij naar Paramaribo. Een gewapende overval werd toen verhinderd door bewakers van de Nederlandse ambassade die toevallig in de buurt waren. Uit wraak gooide Meriba kort daarna een handgranaat naar de woning van de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers. Daarbij werd grote materiële schade aangericht. Er vielen geen gewonden.

In politieke kringen in Suriname overheerst onbegrip. 'Dit is in strijd met het rechtsgevoel van alle Surinamers,' zegt voormalig minister van justitie Chandrikapersad Santokhi vandaag in de Volkskrant. 'Personen die zo'n zwaar delict hebben gepleegd, horen geen gratie te krijgen.' Parlementslid Winston Jessurun van oppositiepartij DA '91: 'Dit toont opnieuw aan met wie we van doen hebben als president.'

Bij het aantreden van Bouterse in 2010 was twijfel over of de nieuwe president zijn macht zou aanwenden om bevriende criminelen uit de wind te houden. Om die reden verbrak de gemeente Amsterdam de banden met de nieuwe regering. Ook het Amsterdamse politiekorps trok zich terug uit de samenwerking met Suriname.

Meer over