'Botox kan depressies verlichten'

Een botoxspuitje kan niet alleen rimpels gladstrijken, maar wellicht ook depressies verlichten. Onderzoekers in Hannover en Basel hebben daarvoor aanwijzingen gevonden, meldt het Journal of Psychiatric Research.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Aan het onderzoek namen 30 mensen deel, onder wie enkelen die al lange tijd aan depressies leden en bij wie antidepressiva niet goed aansloegen. De helft kreeg botox toegediend, de andere helft kreeg een nepinjectie. Na twee weken bleken de patiënten met botox minder depressief. De ernstigste symptomen bleken bij de meesten na zes weken minstens te zijn gehalveerd. Bij de andere groep waren amper verbeteringen te zien.

Weinig bijwerkingen

De behandeling heeft volgens de artsen relatief weinig bijwerkingen en is efficiënt. Eén spuitje heeft meerdere maanden effect, verklaarde professor Tillmann Krüger van de MHH-kliniek voor psychiatrie. 'Botox kan een nieuw bestanddeel worden in de behandeling van depressies'.

Verder onderzoek

Voordat het breed wordt ingezet, moet volgens de onderzoekers nog precies worden vastgesteld hoe botox de depressies precies verlicht.

Meer over