Bos gaat diep bij test voor Peking

Theo Bos tijdens het WK in Manchester, eerder dit jaar. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Theo Bos tijdens het WK in Manchester, eerder dit jaar. Foto ANP/Olaf Kraak

ALKMAAR - Of hij diep was gegaan? Het antwoord lag in de toiletpot. Tot twee keer toe moest Theo Bos zich tijdens de Beijing Test Race even verontschuldigen, sloop hij op kousenvoeten weg en keerde zijn maag zich om achter de coulissen van het Sportpaleis in Alkmaar.

''Ik ben vorige week vier dagen ziek geweest, heb de fiets toen niet aangeraakt. Als je je dan zoals nu behoorlijk inspant, heeft je lichaam daar moeite mee,'' lachte Bos zaterdagavond, ietwat bleekjes.

Om zichzelf nog éénmaal te testen voor het vertrek naar Peking had Bos zijn management gevraagd nog één wedstrijdje op eigen bodem te organiseren. Het moest ook een laatste test van het materiaal, van zijn begeleiding, van de routines zijn, een blik ook op de fysieke gesteldheid. Maar dan wel zonder pottenkijkers uit het buitenland. Want bij sprinten op de baan komt het toch ook vooral aan op het verrassen van de tegenstander.

Het was allemaal nogal matjes op de maar matig gevulde Alkmaarse piste. Het bijprogramma was, na afmeldingen, uitgekleed en Bos, Teun Mulder en Tim Veldt hadden geen enkele concurrentie. Over de geklokte tijden had het trio bovendien twijfels. Volgens Bos mocht hij van zijn 10,50 over de 200 meter met vliegend vertrek 'nog drietienden aftrekken.'

Van veel waarde was de test dan ook niet. Toch zit Bos voor zijn gevoel op schema. ''Ik voel de spanning ook al toenemen.'' Na het teleurstellend verlopen WK had bondscoach Peter Pieters de renner op het hart gedrukt 'vooral niet in paniek te raken'. Er was weliswaar discussie over het voortraject, aan het programma tussen WK en Spelen werd niet meer gesleuteld. Bos experimenteerde wel nog met zijn fiets, zette onder meer zijn stuur terug in de oude positie. ''Dan heb je het over millimeterwerk hoor.''

De fysieke terugslag van deze week deert Bos nauwelijks. ''Er moet toch nog een kilootje af. Richting een groot toernooi wil ik altijd wat gewicht kwijt raken. Ik kom van 89 kilogram en ik wil in Peking 85 wegen.'' (EDWARD SWIER)

null Beeld
Meer over