Bos en Lommerplein beoordeeld als minst schone winkelgebied

Amsterdamse winkelcentra scoren ondermaats in een ranglijst van schoonste gebieden, met het Bos en Lommerplein als dieptepunt.

Het Parool
Het Bos en Lommerplein Beeld Niels Blekemolen
Het Bos en LommerpleinBeeld Niels Blekemolen

Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor Schoonste Winkelgebieden. Op basis van beoordelingen van bezoekers scoren de Amsterdamse winkelgebieden gemiddeld een 6,8, tegenover het landelijk gemiddelde van een 7,0.

Het slechtst beoordeeld worden de gebieden in stadsdelen West en Nieuw-West. Het Bos en Lommerplein (5,8) in West staat op de twee na laatste plaats op de landelijke ranglijst, waarop dit jaar 581 winkelgebieden voorkomen.

Na het Bos en Lommerplein zijn Plein '40-'45 en de Postjesweg de laagst beoordeelde Amsterdamse straten of pleinen.

Maasstraat
Winkelgebieden in stadsdeel Zuid scoren daartegenover weer relatief hoog. De Maasstraat heeft de hoogste score in Amsterdam, gevolgd door de Cornelis Schuytstraat, de P.C. Hooftstraat en de Ferdinand Bolstraat.

Net als voorgaande jaren doet Amsterdam het wel beter dan andere grote steden in de Randstad zoals Rotterdam (6,68) en Utrecht (6,79). In de ranglijst van de 31 grootste gemeenten van Nederland staat Amsterdam op de 24e plaats.

Met deze verkiezing wil organisator Nederland Schoon ondernemers, beheerders en gemeenten meer betrekken bij het beheer van hun winkelgebied en de openbare ruimte.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over