Bos: economie presteert nog boven EU-gemiddelde

DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën is teleurgesteld dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar niet is gegroeid, zoals blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ''Maar we doen het nog altijd beter dan het Europees gemiddelde'', aldus de PvdA-bewindsman donderdag na een begrotingsoverleg van het kabinet.

Bos wees erop dat het aantal vacatures nog steeds toeneemt. Ook zijn er hoopvolle ontwikkelingen in de wereldeconomie, zoals de daling van de olieprijs.

Bos zei verder dat hij volgend jaar ''de pijn eerlijk wil verdelen'' voor burgers. Volgens uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) valt dan de koopkracht voor iedereen tegen, maar krijgen de laagstbetaalden de zwaarste klappen.

Voor Bos komen de nieuwe cijfers van het CBS niet echt als een verrassing. Ze lagen volgens hem in de lijn van de verwachtingen. Eerder deze week bleek al dat het CPB zijn groeiraming voor volgend jaar heeft bijgesteld van 1,25 naar 1 procent. ''Ik had het natuurlijk liever anders gezien'', aldus Bos.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) waarschuwde voor een geheel nieuw fenomeen: dat met de slechter draaiende economie het aantal vacatures onverminderd groot blijft. Doordat werkgevers moeilijk aan geschikt personeel komen, dreigen de lonen flink te stijgen. Terwijl bedrijven dat in mindere economische tijden juist minder kunnen opbrengen en de inflatie sowieso al oploopt.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) tekende bij de cijfers aan dat de economische groei in Nederland afvlakt, maar dat de economie niet krimpt, zoals in Duitsland en Frankrijk.

Om de stijgende inflatie te beteugelen wil Bos de voor 2009 geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent met een jaar uitstellen. Maar voor de CDA-ministers, onder wie Donner, is dat alleen bespreekbaar als de voorgenomen afschaffing van de WW-premie voor werkenden doorgaat. Dit kost 2 miljard euro en zou worden gefinancierd door de btw-verhoging. Het schrappen van de WW-premie moet ervoor zorgen dat werknemers netto meer overhouden van hun salaris en de vakbonden om minder loonsverhoging hoeven te vragen.

Het kabinet kampt ook nog met een tegenvaller van 300 miljoen euro bij de kinderopvang. Volgens een ingewijde moet staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs), die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, dit geld op haar eigen begroting zien te vinden. Ze kan daarbij echter putten uit een meevaller bij de studiefinanciering. (ANP)

Voor Bos komen de nieuwe cijfers van het CBS niet echt als een verrassing. Ze lagen volgens hem in de lijn van de verwachtingen. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Voor Bos komen de nieuwe cijfers van het CBS niet echt als een verrassing. Ze lagen volgens hem in de lijn van de verwachtingen. Foto ANP/Valerie Kuypers
Meer over