'Borstendokter' Rock G. vrijgesproken

'Borstendokter' Rock G. is vandaag vrijgesproken door de rechter in Den Haag. De vrouwen die hij behandelde hadden letsel opgelopen, maar het is volgens de rechter niet te zeggen of dat het gevolg was van het medisch handelen van G.

Redactie
Rock G. (R) tijdens de eerste dag van zijn zitting. Beeld ANP
Rock G. (R) tijdens de eerste dag van zijn zitting.Beeld ANP

Volgens de rechter kan G. zich beroepen op de medische exceptie. Dat houdt in dat een arts pijn en of letsel mag veroorzaken als hij in het belang van de patiënt een medische ingreep verricht.

Wel heeft G. de ingrepen niet in het juiste type operatiekamer verricht en niet onder de juiste hygiënische omstandigheden, oordeelde de rechter. Ook heeft hij geen goed onderzoek verricht naar de oorzaak van afstotingsverschijnselen.G.'s advocaat reageerde opgelucht op het vonnis. 'Iedereen kan fouten maken, niet elke fout is zo zwaar dat die strafrechtelijk moet worden aangepakt.' Volgens de advocaat heeft G. overigens al eerder het 'doodvonnis' gekregen: hij mag nooit meer werken als arts. Dat had de tuchtrechter al bepaald.

121 klachten

Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. G. verkocht zichzelf zelfs als 'dé borstenchirurg'. In die hoedanigheid zou hij in ieder geval tien mensen hebben verminkt.

In totaal meldde 121 mensen met klachten over de verdachten bij het Openbaar Ministerie. Die klachtenregen leidde tot tientallen aangiftes, waarvan er uiteindelijk tien tijdens de meerdaagse rechtszitting werden behandeld.

Nors en kleinerend

Uit de dossiers doemt een beeld op van een arts die bij de intake nog de vriendelijkheid zelve was; innemend, communicatief en deskundig. 'Maar als patiënten eenmaal met klachten kwamen, werd hij nors, bagatelliserend over de klacht en soms zelfs kleinerend', aldus het OM.

Dat implantaten soms achterstevoren in de borst werden teruggevonden, mensen veel pijn hadden, borsten gingen lekken, het kwam allemaal volgens G. zelf niet door zijn handelen. Hij vond het allemaal 'erg vervelend' en 'baalde' ervan wat de patiënten is overkomen, maar de oorzaak was enkel en alleen een ziekenhuisbacterie die afstotingverschijnselen veroorzaakte, zei hij.

Plastisch chirurgen boos

Plastische chirurgen zijn boos dat 'borstendokter' Rock G. uit Den Haag is vrijgesproken. De rechtbank vond donderdag niet bewezen dat hij zijn patiënten heeft verminkt. 'Wij vinden het vreemd, we zijn verontwaardigd en teleurgesteld, vooral voor de slachtoffers. Blijkbaar kun je ver gaan voordat je wordt veroordeeld', zegt René van der Hulst, hoogleraar in Maastricht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

De vereniging had de zaak-G. jaren geleden aangekaart bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die stapte vervolgens naar het Medisch Tuchtcollege, dat besliste dat G. nooit meer als arts mag werken.

Meer over