Bondscoach Van Marwijk moet nog één keuze maken

Over één positie in het Nederlands elftal lijkt Bert van Marwijk nog te twijfelen. Wie zet hij linksback? Wordt het de jonge en talentvolle verdediger Jetro Willems? Of wordt het de meer ervaren en degelijke middenvelder Stijn Schaars? AD Sportwereld sprak beide internationals.

Bondscoach Bert van Marwijk stapt uit het vliegtuig in Krakau. Beeld ap
Bondscoach Bert van Marwijk stapt uit het vliegtuig in Krakau.Beeld ap

Schaars kent zijn kwaliteiten en tekortkomingen als back. Hij is geen pure verdediger, meer een controlerende middenvelder. Hij moest wennen aan zijn nieuwe positie in Oranje.

De voetballer van Sporting Lissabon tegen AD Sportwereld over de oefeninterland tegen Slowakije: 'In die wedstrijd in de Kuip was ik wel voortdurend aan het nadenken, merkte ik. Hoe sta ik ten opzichte van onze centrale verdedigers? Waar staat Afellay, die voor me speelde? Linksback spelen vraagt een andere mentale instelling. Anders dan op het middenveld hoef ik het verschil niet te maken, ik moet vooral dienstbaar zijn.'

Wel is de middenvelder overtuigd van zijn kunnen. Het afgelopen siezoen bij zijn nieuwe club in Portugal heeft hem goed gedaan én sterker gemaakt. 'Als de bondscoach voor mij zou kiezen bij de EK-start, gaat het me wel lukken als back. Na zo'n seizoen bij Sporting kan ik alles aan', zegt Schaars.

'Jetro Willems vind ik trouwens een goede indruk maken. Pas net 18 jaar, je ziet dat hij veel kwaliteit heeft en voor niemand bang is,' zegt Schaars over zijn concurrent.

Stijn Schaars in actie tijdens de oefenwedstrijd tegen Slowakije. Beeld anp
Stijn Schaars in actie tijdens de oefenwedstrijd tegen Slowakije.Beeld anp

De 18-jarige Jetro Willems is in tegenstelling tot Schaars een pure verdediger. 'Ik was altijd laatste man, centrale verdediger. Dat wilde ik', zegt de PSV'er.

Willems vervolgt: 'Daar houd ik echt van, van agressief verdedigen en als het kan even mee naar voren trekken. Dat past bij me, ik sta liever achterin om te voorkomen dat ik verlies, ik kan namelijk heel slecht tegen mijn verlies.'

De eerste wedstrijd van Oranje tijdens het EK is zaterdag tegen Denemarken. Dan zal bondscoach Van Marwijk een keuze hebben moeten maken. Wordt het Willems of wordt het Schaars? De jongeling: 'Het gaat snel met me, dat kan ik niet ontkennen. Maar ik wil afgerekend worden op mijn kwaliteiten, niet op mijn leeftijd. Je moet mij opstellen omdat je gelooft in mijn talent, en verder nergens om.'

Jetro Willems tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Noord-Ierland. Beeld anp
Jetro Willems tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Noord-Ierland.Beeld anp
Meer over