Bond tegen vloeken vervloekt op internet

De Bond tegen vloeken in Veenendaal ontvangt regelmatig vervloekingen en verwensingen via internet. In navolging van PvdA'er Hans Spekman heeft de organisatie vandaag een bloemlezing uit die 'haatmails' gepubliceerd op de website.

Redactie
PvdA-voorzitter Hans Spekman spreekt de aanwezigen toe tijdens het PvdA-formatiecongres in de Brabanthallen. Beeld ANP
PvdA-voorzitter Hans Spekman spreekt de aanwezigen toe tijdens het PvdA-formatiecongres in de Brabanthallen.Beeld ANP

'Schelden grenst aan beledigen, kwetsen en krenken', meent de bond, die blij is met het 'beschavingsoffensief' waartoe Spekman en later ook premier Mark Rutte vorige week hebben opgeroepen. 'Wij doen al sinds 1917 een moreel appel op de Nederlandse samenleving.'

Spekman stelde dat 'internet steeds meer het afvalputje van de Nederlandse samenleving qua gedrag wordt.' Ook de Bond tegen vloeken constateert dat elke grens weggevallen lijkt nu mensen anoniem kunnen reageren. In hun geval wordt als afzender vaak God of een scheldwoord genoemd.

In de Overijsselse gemeente Twenterand overweegt een VVD-raadslid aangifte te doen tegen de regionale omroep RTV Oost wegens 'ordinaire scheldpartijen op internet in de reactiesfeer'. De omroep zegt te werken aan een nieuwe website, waarop anonieme reacties niet meer mogelijk zijn.

Meer over