Update

'Bom Athene afkomstig van linkse rebellen'

Foto EPA Beeld
Foto EPA

AMSTERDAM - Twee mensen zijn maandag opgepakt voor het versturen van bompakketten naar ambassades in Athene, waaronder die van Nederland. Een van de verdachten droeg een kogelvrij vest en had een pistool bij zich. Hun identiteit is nog niet bekend, aldus de politie in de Griekse hoofdstad.

Volgens de krant Kathimerini is een van de verdachten betrokken bij de ultralinkse groepering Samenzwering van de Cellen van het Vuur.

Een bompakket dat bestemd was voor de ambassade van Mexico ontplofte bij een koeriersbedrijf. Een medewerkster raakte daardoor gewond. Kathimerini meldt dat de verdachten een derde pakket bij zich hadden toen ze werden gearresteerd.

Een daarvan was bestemd voor de Franse president Nicolas Sarkozy, de andere voor de Belgische ambassade in Athene. De explosieven zijn gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De bommen zijn waarschijnlijk afkomstig van een linkse rebellengroepering.

Dat meldde de Griekse politie maandag op haar website. Een brief voor de Mexicaanse ambassade was maandag ontploft bij een koeriersdienst. Op basis van ooggetuigenverklaringen wist de politie de verdachten (24 en 22 jaar oud) in de omgeving aan te houden.

De politie denkt niet dat het terreurnetwerk al-Qaeda achter het versturen van de bompakketten zit. Over het aantal personen dat is opgepakt, lopen de berichten uiteen. Volgens een officiële mededeling van de politie zijn twee mannelijke verdachten aangehouden. Andere politiebronnen repten van vier arrestaties. Naast de twee mannen zouden twee vrouwen zijn opgepakt. (ANP)

Meer over