Bolt wint 100 meter in wereldrecord

PEKING - Jamaicaan Usain Bolt heeft zaterdag in Peking de olympische titel op de 100 meter veroverd. Hij deed dat in een nieuw werelrecord van 9,69 seconden.
Bolt brak in het 'Vogelnest' zijn eigen wereldrecord, dat op 9,72 stond. De 21-jarige Jamaicaan deed dat op imponerende wijze, al enkele meters voor de finish vierde hij zijn zege. Richard Thompson uit Trinidad en Tobago pakte op respectabele afstand het zilver, de bronzen medaille was voor de Amerikaanse sprinter Walter Dix.
Bolt komt ook nog uit op de 200 meter. Hij wil de eerste atleet sinds Carl Lewis (1984) worden die beide sprintafstanden op de Spelen wint.
De Antilliaan Churandy Martina kwam als vierde over de streep, in een tijd van 9,93, een verbetering van zijn persoonlijk record met 0,01 seconden. Asafa Powell, landgenoot van Bolt en voormalig houder van het wereldrecord, kwam niet verder dan de vijfde plek. Wereldkampioen Tyson Gay ontbrak in de eindstrijd. De Amerikaan werd verrassend uitgeschakeld in de halve finales. (ANP)

Jamaicaan Usain Bolt tijdens zijn finish, een wereldrecord op de 100 meter. Jamaicaan Usain Bolt heeft zaterdag in Peking de olympische titel op de 100 meter veroverd. Hij deed dat in een nieuw werelrecord van 9,69 seconden. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Jamaicaan Usain Bolt tijdens zijn finish, een wereldrecord op de 100 meter. Jamaicaan Usain Bolt heeft zaterdag in Peking de olympische titel op de 100 meter veroverd. Hij deed dat in een nieuw werelrecord van 9,69 seconden. Foto ANP/Robin Utrecht
Meer over