Update

Boete voor Peter R. de Vries

Peter R. de Vries in Perth. ANP Beeld
Peter R. de Vries in Perth. ANP

PERTH - De rechter in de Australische stad Perth heeft misdaadverslaggever Peter. R. de Vries veroordeeld tot een boete van 200 Australische dollars (ruim 140 euro). Dat meldden verschillende Australische media. De journalist kreeg de straf, omdat hij een bevel van de Australische politie niet opvolgde.

De Vries werd in augustus samen met zijn collega Chantal van Schuylenburgh gearresteerd, nadat hij een verdachte van de dood van de 23-jarige Mariska Mast in Honduras bij zijn huis in Perth opzocht. Beiden werden opgepakt toen ze niet voldeden aan het gebod van agenten om de omgeving van de woning te verlaten.

Mariska Mast overleed onder verdachte omstandigheden toen ze in de zomer van 2008 op vakantie was in het Zuid-Amerikaanse land. Ze volgde daar op het eiland Roatan een duikopleiding.

In verband met haar dood werd toen de Brits-Australische duikinstructeur Daniël Ross aangehouden. Deze man werd korte tijd later echter weer vrijgelaten, maar moest zijn paspoort volgens De Vries inleveren zodat hij Honduras niet zou kunnen verlaten. Omdat de instructeur over twee nationaliteiten beschikte, had hij echter twee paspoorten. Hij wist te vluchten en stond sindsdien internationaal gesignaleerd.

De Vries en zijn medewerkers hebben hem weten te traceren. De misdaadverslaggever was in Australië om de duikinstructeur te confronteren.

De 31-jarige Ross ontkent dat hij Mariska Mast iets heeft aangedaan. Hij noemde de beschuldigingen eerder ''onjuist en misleidend''.

Ross ontkent ook dat hij voortvluchtig is. Hij is in Honduras voor een rechter verschenen en heeft daar een getuigenis afgelegd, aldus de verklaring die hij eerder aan het Australische persbureau AAP gaf. Volgens hem bestonden er toen geen beschuldigingen meer tegen hem en mocht hij van de rechter het land verlaten. (ANP)

undefined

Meer over