Boete voor 'auto met kloten' wordt slepende zaak

Terwijl Washington, met het bereiken van het absolute plafond van de Amerikaanse staatsschuld, afkoerst op een crash van bijna mythologische omvang, maken de zuidelijke staten zich druk om veel aardser zaken. De vrijheid van meningsuiting is in het geding sinds een 65-jarige inwoonster van South Carolina tegen een boete van 445 dollar aanliep omdat ze een stel 'Truck Nuts' aan haar trekhaak had hangen.

David van der Heeden
© FLICKR Beeld
© FLICKR

Het rubber scrotum is in strijd met de goede zeden, vindt politiechef Franco Fuda. 'Genitaliën aan de trekhaak zijn beledigend', aldus de geuniformeerde moraalridder die maar wat graag een bon uitschrijft voor zo'n gebrek aan normbesef.

'Gelul' zegt de in haar kruis getaste Virginia Tice, en dreigt naar de rechter te stappen. Ze stopt haar 'zaakje' niet zomaar weg. Een slepende zaak dreigt. Te meer omdat Tice bijval krijgt van andere autoliefhebbers die graag laten zien dat hun voertuig 'kloten heeft'.

Bumperklevers
Volgens Fuda vallen de bungelende ballen onder de 'Obscene Bumper Sticker Law' die in South Carolina geldt. Een wet die het verbiedt obscene of opruiende plaatjes op autobumpers te plakken. Daaronder vallen volgens de politiechef afbeeldingen van seksuele activiteit, excretie en ontblote lichaamsdelen.

Fuda is dan ook bereid het hele geval door een jury te laten beslissen. De balorige Virginia Tice wordt daarin gratis bijgestaan door de advocaten van Savage & Savage uit Charleston. 'Het is zo'n lief dametje. Ze zegt alleen maar: Ik betaal die boete niet', verwoordt Scott Bischoff.

Te komisch voor woorden
'We zullen de jury vragen of dit werkelijk een geval van crimineel gedrag is', zegt de advocaat. 'Ik wil niets afdoen aan het belang van de vrijheid van meningsuiting, maar dit is echt te komisch voor woorden.'

Ook in andere staten hebben wetsdienaren geprobeerd de aanstootgevende autoaccesoires uit het straatbeeld te bannen. Fuda ziet niet in hoe de kunststof kloten, die ondere kernachtige namen als 'Bulls Balls' en 'Truck Nutz' over de toonbank gaan, als 'vrijheid van meningsuiting' kunnen worden aangeduid.

'Wat willen automobilisten ermee zeggen dan?', vraagt hij zich af. 'Op de websites die ik heb bezocht stond enkel 'Laat zien dat je ballen hebt'. Nergens zie ik kreten als 'Steun uw lokale proctoloog'.' De zaak kan, mocht Amerika nog over voldoende middelen beschikken om het rechtssysteem draaiend te houden, volgende maand op het bordje van de rechter liggen.

De zwaar verchroomde uitvoering is erg in trek. © FLICKR Beeld
De zwaar verchroomde uitvoering is erg in trek. © FLICKR
© FLICKR Beeld
© FLICKR
Meer over