Boete geëist om illegaal krokodillenleer KarmaLoog

Tegen modewinkel KarmaLoog in de P.C. Hooftstraat, dat exclusieve kleding van exotisch materiaal aanbiedt, heeft de officier van justitie woensdag 25.000 euro boete geëist voor handel in illegale waar.

Aybala Carlak
Karmaloog, de 'duurste winkel van het land', opende vorig jaar februari zijn deuren in de P.C. Hooftstraat. Beeld Google Streetview
Karmaloog, de 'duurste winkel van het land', opende vorig jaar februari zijn deuren in de P.C. Hooftstraat.Beeld Google Streetview

In mei 2016 komt op Schiphol een lading Siamees krokodillenleer uit Thailand aan. Verdachte post, vinden de autoriteiten, want die diersoort wordt met uitsterven bedreigd. Een onderzoek naar de ontvanger, de toen nog te openen modewinkel KarmaLoog, begint.

Deze 'duurste winkel van het land' opende vorig jaar februari zijn deuren. Men kan er terecht voor exclusieve kledingstukken van exotisch materiaal: jassen van pythonhuid en slangenleren brogues, bijvoorbeeld. De prijzen lopen op tot een ton.

Pythons en anaconda's
Maar er hangt mogelijk nog een ander prijskaartje aan de exclusiviteit. Vorig jaar deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiteit meerdere invallen en nam ruim honderd artikelen in beslag.

Het leer van krokodillen, pythons en anaconda's mag namelijk alleen worden verhandeld als het afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn groot­gebracht, of als het leer met een Cites-invoer­vergunning is geïmporteerd. Bij controle ontbraken de juiste papieren.

De eigenaren Racho Bajadjan en Nezir Yozgat hebben zo mogelijk illegaal gehandeld en de Wet natuurbescherming overtreden.

Volgens Yozgat, die woensdag aanwezig was bij de zitting, zijn ze als 'wellicht naïeve, jonge ondernemers' ervan uitgegaan dat de documenten klopten.

Ze zouden er alles aan hebben gedaan om mee te werken en de herkomst van het leer te achterhalen, maar het was deels tevergeefs.

Vernietigd
De in beslag genomen kledingstukken zijn vernietigd. Ze 'hebben ervan geleerd', aldus Yozgat. De rokken, schoenen en jassen kunnen nog steeds op maat worden gemaakt en des­gewenst met privéjet afgeleverd, maar er wordt nu wel meer dan één per artikel in de winkel gehangen, om altijd iets aan de inspecteurs te kunnen laten zien.

KarmaLoog is nu iets minder exclusief en iets minder exotisch geworden.
Van de geëiste 25.000 euro boete is 10.000 euro voorwaardelijk. De rechter doet 6 juni uitspraak.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over