Update

Boerenprotest: afvaldumpingen, ongelukken en intimidatie tijdens het opruimen

Meerdere wegen in het land zijn donderdagochtend afgesloten als gevolg van acties waarbij afval is gedumpt. Onder andere op de A1 bij Voorst en de A7 in Groningen, Friesland en Noord-Holland zijn de problemen groot

Het Parool
Bij het Groningse Midwolde werden autobanden en afval gedumpt.  Beeld Harm Meter
Bij het Groningse Midwolde werden autobanden en afval gedumpt.Beeld Harm Meter

Op de A7 tussen Groningen en Drachten, bij Midwolde, ging het vannacht flink mis. Door afvaldumping vond daar rond 02.45 uur een ongeluk met meerdere voertuigen plaats. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Rond 09.00 waren de grootste problemen tussen Groningen en Drachten voorbij. Toch moeten weggebruikers nog wel oppassen. Zo zijn de op- en afritten bij Frieschepalen afgesloten en is de A7 richting Heerenveen dicht bij verzorgingsplaats Oude Riet, omdat er rommel op twee rijstroken ligt.

Ook in Noord-Holland is een deel van de A7 afgesloten. Ter hoogte van Medemblik, tussen Middenmeer en Abbekerk, is de weg richting Hoorn dicht. Er zijn hooibalen en autobanden op en langs de weg gedumpt en in brand gestoken. Rond 08.00 zou de weg weer opengaan, maar tijdens opruimwerkzaamheden bleek dat er ook asbest tussen het afval zit.

Opruimen rommel A1 begonnen

Woensdag werd uit protest tegen de stikstofregels op verschillende plaatsen afval, strobalen en asbesthoudend materiaal gedumpt en in brand gestoken. Daardoor is de A1 bij Voorst, van Hengelo naar Apeldoorn, nog altijd dicht. Op de weg liggen nog restanten van de afvaldumping van gisteren. Richting Hengelo zijn twee rijstroken afgesloten.

Inmiddels is een aannemer begonnen met het opruimen van de rommel. De snelweg blijft mogelijk nog tot eind van de middag dicht volgens Rijkswaterstaat. “Er wordt hard gewerkt om de weg schoon te maken, maar de verwachting is dat de aannemer toch geruime tijd bezig zal zijn. We houden nu rekening met het einde van de middag,” legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit.

Bedreigingen

Het opruimen van dat afval werd gisteravond op de A1 gestaakt omdat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Rijkswaterstaat kon ‘s avonds nog geen nieuwe aannemer vinden voor het opruimwerk.

Door wie die bedreigingen zijn gedaan en hoe, is niet duidelijk. “Wij betreuren dit ten zeerste. Dit levert heel veel hinder en een vervelende situatie op voor de weggebruikers. We betreuren het natuurlijk ook dat de aannemers zich geïntimideerd voelen. Dat zou niet zo moeten zijn,” aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ook op andere plekken werden ingehuurde aannemers lastiggevallen. Waar dat gebeurde, kan de woordvoerder niet precies zeggen.

Pas rijgedrag aan

In de nacht van woensdag of donderdag heeft er ook op andere plekken ‘het een en ander gespeeld’, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat. Zo zouden er op de A50 bij Apeldoorn strobalen zijn aangestoken in de berm. Tussen Meppel en Heerenveen zouden meerdere toe- en afritten zijn afgesloten met hooibalen gewikkeld in donker plastic. “Levensgevaarlijk in het donker,” aldus de woordvoerder.

De politie roept weggebruikers op hun rijgedrag aan te passen in verband met mogelijke nieuwe acties. ‘Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Hou daar rekening mee’, schrijft de politie op Twitter.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers die donderdagochtend op pad gaan op om extra alert te zijn op de weg. “Gedurende de dag kunnen er allerlei dingen gebeuren, vooral in bepaalde delen van het land, zoals het oosten en het noorden. Het is heel onvoorspelbaar, dus wees daar bedacht op als je de weg op gaat.”

Politie: nog niemand aangehouden voor afvaldumpingen snelwegen

Er is vooralsnog niemand aangehouden voor de verschillende afvaldumpingen op meerdere snelwegen afgelopen nacht. Dat meldt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie. “Met de middelen die wij beschikbaar hebben, gaan we eerst kijken wat er gebeurd is.”

Die middelen zijn bijvoorbeeld camerabeelden of getuigenverklaringen. De politie gaat ‘zeker proberen’ de mensen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de afvaldumpingen op de wegen. “Maar onderzoeken lopen niet zo snel. Ook al heb je camerabeelden, dan moet je die persoon ook nog opsporen.”