Bod op Hemwegcentrale verhoogd naar 5 miljoen

Drie partijen hebben zich aangesloten bij het bod op de Hemwegcentrale in Amsterdam. In totaal kan Nuon voor de kolencentrale nu vijf miljoen tegemoet zien. 

Het Parool
Vandebron leverde vorige week een, vond het bedrijf zelf ook, niet zo realistische artist impression in van een festivalterrein dat op de plek van Hemweg-8 moest komen. Beeld Marloes van Heteren/Pieter van der Pot
Vandebron leverde vorige week een, vond het bedrijf zelf ook, niet zo realistische artist impression in van een festivalterrein dat op de plek van Hemweg-8 moest komen.Beeld Marloes van Heteren/Pieter van der Pot

Triodos Bank, Stichting Doen en een bieder die liever anoniem blijft doen drie miljoen bij het eerdere bod van de gemeente Amsterdam en Vandebron. Allemaal hebben zij een miljoen euro over voor de oudste kolencentrale, zo maakt initiatiefnemer Remco Wilcke van energiebedrijf Vandebron donderdagavond bekend bij EenVandaag.

Nuon kondigde eind vorig jaar aan van de centrale af te willen, maar wel tegen een vergoeding. Vandebron bood vorige week een miljoen euro op de centrale, maar dat deed Nuon af als publiciteitsstunt. De gemeente Amsterdam besloot een miljoen bij te leggen, maar Nuon zei in totaal 55 miljoen nodig te hebben om de centrale van de hand te kunnen doen. Daarvan moet 40 miljoen naar de 230 werknemers van de kolencentrale gaan.

Volgens Vandebron is hun bod echter niet bedoeld om alle kosten te dekken, maar meer als bijdrage om een goede regeling te treffen met de werknemers. De overige kosten zijn volgens Vandebron 'ondernemersrisicio'.

Bovendien rekent Nuon ontmantelingskosten van 15 miljoen euro, maar dat is volgens Vandebron niet nodig omdat de kolencentrale een nieuwe bestemming krijgt en de ontmanteling dus wordt doorgeschoven.

'Zeer serieus'
Vandebron hoopt dat Nuon bereid is over de prijs te onderhandelen. "Wij zijn zeer serieus," zegt Remco Wilcke van Vandebron. Een woordvoerster van Nuon laat weten open te staan voor voortijdige sluiting, maar dat onderhandelen niet aan de orde is. "Wij blijven bij die 55 miljoen euro. Dat is een bedrag dat ook door de FNV is berekend om werknemers bij sluiting te begeleiden."

Natuur & Milieu heeft berekend dat Nederland zich 1,4 miljard euro kan besparen als de Hemwegcentrale in 2020 zou dichtgaan. Dat bedrag hoeft dan niet te worden betaald aan maatregelen om gezondheids- en klimaatschade tegen te gaan.

Lees ook: Met een paar miljoen krijg je een kolencentrale niet dicht

Meer over