BNN-kannibalen vrijuit

De twee presentatoren van BNN die op televisie een stukje vlees van elkaar hebben gegeten, hoeven niet bang te zijn voor een boete of een andere straf. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen aanleiding Dennis Storm en Valerio Zeno te vervolgen.

ANP
Dennis Storm en Valerio Zeno, met in het midden advocaat Gerard Spong. Beeld
Dennis Storm en Valerio Zeno, met in het midden advocaat Gerard Spong.


Dat heeft minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) mede namens haar collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer geschreven. Het CDA had schriftelijke vragen gesteld over de actie van de presentatoren in hun tv-show Proefkonijnen.

Kannibalisme is op zich niet strafbaar. Wel zou er bij het verkrijgen van mensenvlees onder omstandigheden sprake kunnen zijn van strafbare feiten, schrijven de ministers. Maar het OM ziet in de uitzending geen reden om tot vervolging over te gaan.

CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp wilde van de ministers ook weten of de programmamakers echt een deel van elkaars lichaam hebben genuttigd. 'Volgens BNN hebben de handelingen, zoals die in de uitzending te zien waren, daadwerkelijk plaatsgevonden', aldus de ministers.

Arts
Een arts heeft meegewerkt aan het verwijderen van een stukje lichaam. Volgens Van Bijsterveldt raadt de beroepsorganisatie KNMG artsen af aan dit soort ingrepen mee te werken, omdat het indruist tegen de professionele ethiek 'om een zinloze en nutteloze ingreep' uit te voeren.

De minister geeft verder geen oordeel over de actie op de publieke tv. 'Hoewel over smaak valt te twisten, treed ik niet in de programmatische onafhankelijkheid van de omroep.'

Meer over