Update

BN'ers komen op voor culturele sector

Foto website Volkskrant Beeld
Foto website Volkskrant

AMSTERDAM - Bekende Nederlanders pleiten er in een brief aan de Tweede Kamer voor niet te korten op de subsidie voor het ensemble Asko/Schönberg, het Amsterdams Barok Orkest, het Nederlands Kamerkoor en het Willem Breuker Collectief. Een speciale commissie pleit voor de Theatercompagnie.

De brief op de website van de Volkskrant is ondertekend door onder anderen Hedy d'Ancona, Frits Bolkestein, Elco Brinkman, Arthur Docters van Leeuwen, Wim Kok, Hans van Mierlo, Rick van der Ploeg, Alexander Rinnooy Kan en Lodewijk de Waal.

Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten adviseerde eind augustus de subsidie voor de ensembles te schrappen of drastisch te verlagen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het advies van het fonds.

De briefschrijvers erkennen de noodzaak bij het verlenen van subsidies ruimte te scheppen voor vernieuwing en verjonging, 'maar dat moet niet ten koste gaan van moeizaam verworven hoge niveaus van musiceren'.'Voor genoemde gezelschappen geldt dat zij ook in het buitenland, ieder op hun eigen terrein - net zoals het Concertgebouworkest - een grote reputatie hebben verworven en unieke prestaties leveren, waaraan niet zo maar afbreuk moet worden gedaan.'

Een commissie met onder anderen hoogleraar staats- en bestuursrecht Tom Barkhuysen, producente Jetta Ernst, acteur Edwin de Vries en producent Job Gosschalk heeft zich gebogen over de kwaliteit van de Theatercompagnie. Het toneelgezelschap, dat zijn subsidie dreigt te verliezen, onderscheidt zich volgens de commissie van andere toneelgezelschappen door 'de centrale plaats die het ensemble als geheel heeft bij de ontwikkeling en opvoering van stukken'.

De contra-expertise van deze commissie is onderdeel van de bezwaarprocedure die de Theatercompagnie tegen het advies van het Fonds voor de Podiumkunsten heeft aangespannen en die eind november zal worden behandeld.

Op vijf criteria - kwaliteit, uniciteit, samenstelling ensemble, bespeling van het eigen theater en samenwerking met andere toneelgroepen - komt de commissie tot andere conclusies dan het fonds. Ook vindt de commissie dat in het advies stellingen worden geponeerd die niet of onvoldoende worden onderbouwd. 'Er is geen gezelschap dat zo veel talent heeft voortgebracht en continu voortbrengt als de Theatercompagnie,' concludeert de commissie.

Zonder subsidie houdt de Theatercompagnie er 1 januari mee op. (HET PAROOL)

undefined

Meer over