BMX'ers: lege handen, trots gevoel

Raymon van der Biezen (nummer 121) haalde evenals Lieke Klaus de finale niet. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Raymon van der Biezen (nummer 121) haalde evenals Lieke Klaus de finale niet. Foto ANP/Olaf Kraak

PEKING - De Nederlandse fietscrossers sloten vrijdag in Peking hun eerste olympisch optreden af zonder medailles. Toch overheerste trots en voldoening. ''Ik wilde mijn kunstje laten zien, dat is gelukt'', zei Rob van den Wildenberg, vijfde in de finale.

Met vier BMX'ers reisde bondscoach Bas de Bever af naar China. Robert de Wilde, de meest gelauwerde, strandde woensdag in de kwartfinales. Bij de vrouwen was voor Lieke Klaus vrijdag de eerste schifting, in dit geval de halve finales, ook het eindpunt. Raymon van der Biezen miste op een haar een finaleplaats. ''Toch vind ik dat we het goed gedaan hebben'', vond De Bever. ''We stonden in de finale, dan kun je in deze sport ook winnen.''

Maar de Let Maris Strombergs stak er toch wel bovenuit, moest Van den Wildenberg na een mislukte start erkennen. Fietscrossen bleek in Peking opnieuw een sport van goed starten en de eerste bocht overleven. De Bever: ''Conditioneel waren wij het meest in orde.'' Overeind blijven is de kunst, geluk een niet te verwaarlozen factor.

Neem Van der Biezen, die op de baan van Laoshan net iets te vaak onderuit schoof. In zijn derde en laatste heat klopte hij het hele veld. Het was na twee slechte resultaten - één met val - net niet genoeg voor een finaleplaats. ''Ik heb voor mezelf iets overwonnen. Ik kan me over tegenslagen heen zetten, bleek hier. Met de snelheid is niets mis.''

Lieke Klaus, 18 jaar pas en niet meteen medaillekandidaat, kwam een puntje te kort om zich bij de acht finalisten te voegen en was ontroostbaar. ''Mijn probleem was steeds de start en de eerste bocht, daarna kan ik nog zo veel goed maken. Maar het was net niet genoeg'', sprak ze met betraande ogen.

In de rodeosfeer, die de op de Spelen debuterende sport kenmerkt, gedijde Van den Wildenberg uiteindelijk het best. Drie jaar geleden staakte hij abrupt zijn studie om fulltime BMX'er te worden. ''De sport zit in een stroomversnelling, is heel snel de professionele kant opgegaan. We hebben ons perfect kunnen voorbereiden op de Spelen. Met hulp ook van NOCNSF.''

Van der Biezen had bemoedigende woorden gehoord van chef de mission Charles van Commenée. ''Hij vond onze sport Olympische Spelen-waardig. Dat zegt-ie toch niet zo maar'', meende het jonge talent uit Heesch. Van den Wildenberg had het project natuurlijk graag bekroond met een medaille, maar zag zijn laatste race - de finale kent slechts één heat - de mist ingaan.

''Meteen bij de start raakte ik de man naast me. Dat gebeurt vaker, maar nu werd het me meteen fataal. Deze race zal nog wel eens door mijn hoofd spoken. Als dit ..., als dat ..., maar zo denken heeft geen zin. In deze sport moet alles 100 procent meezitten. Je start en de eerste bocht bepalen negen van de tien keer je resultaat.'' (ANP)

null Beeld
Meer over